Podjetja 14.11.2018 10:44

NLB prva slovenska družba s kotacijo na londonski borzi

Ljubljana, 14. novembra - Delnice NLB so danes začele kotirati na ljubljanski in na londonski borzi. NLB je s tem postala prva slovenska družba, katere delnice kotirajo na borzi v Londonu, so danes izpostavili v London Stock Exchange.

Velika Britanija. Londonska borza. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija.
Londonska borza.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Današnja kotacija delnic NLB v Londonu, prva s strani slovenskega podjetja, je pomemben mejnik," je dejal izvršni direktor družbe London Stock Exchange Nikhil Rathi. Postopek javne ponudbe delnic (IPO) za NLB, v skladu s katerim so delnice uvrščene tudi na londonsko borzo, po njegovem potrjuje vlogo te borze kot vodilnega svetovnega prizorišča in partnerja za mednarodne izdajatelje, predvsem za banke.

V uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje so pod imenom NLB uvrščena globalna potrdila o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako določen pri 10,30 evra.

Na londonski borzi je uvodoma za GDR kar nekaj zanimanja, njihova cena pa se je nekoliko dvignila. Najvišja cena za GDR doslej je dosegla 11,75 evra in je bila s tem približno za 14 odstotkov nad vrednostjo ponudbene cene v IPO, postavljene pri 10,30 evra.

Na Ljubljanski borzi se z navadnimi delnicami, imenovanimi NLBR, trguje v prvi kotaciji. Vse delnice še niso preknjižene, to naj bi se izvršilo do približno 11. ure. Dosedanji promet znaša okoli 514.500 evrov, tečaj se giblje nad 55 evri, torej višje od cene, po kateri so se v IPO prodajale delnice NLB, postavljene pri 51,50 evra.

Leta 1997 sta sicer programa potrdil GDR izdali tudi SKB banka in družba BTC in se z njimi uvrstila na londonsko borzo. Vendar je bila pri banki SKB depozitarna banka Bank of New York, pri BTC pa Bankers Trust Company. Obe družbi sta se pozneje iz te kotacije umaknili, SKB zaradi prevzema s strani Societe Generale, ki je takrat že kotirala na tej borzi, BTC pa zaradi nelikvidnosti in prevelikih stroškov kotacije.