13.11.2018 15:29

Iskalnik Espacenet praznuje 20 let

München, 13. novembra - Podatkovna baza Evropskega patentnega urada Espacenet, ki omogoča prost dostop do podatkov o izumih in tehničnih izboljšavah od 19. stoletja do danes, obeležuje 20 let delovanja. Iskalnik je dostopen tako začetnikom kot tudi naprednim uporabnikom in vsebuje več kot sto milijonov patentnih dokumentov z vsega sveta.

V iskalniku, ki so ga zagnali oktobra 1988, so med drugim na voljo informacije o tem, ali je bil posamezni patent podeljen in ali je še vedno veljaven. Espacenet je mogoče uporabljati za poizvedbe po patentnih objavah, strojno prevajanje patentnih dokumentov, spremljanje razvoja novih tehnologij, iskanje rešitev za tehnične težave in spremljanje razvoja konkurence.

Za podjetja in raziskovalce je med drugim koristno orodje za iskanje patentnih prijaviteljev po posameznih državah, s katerim lahko poiščejo potencialne poslovne ali raziskovalne partnerje v državah, ki so relevantne za njihovo delo.

Trenutno je v bazi podatkov skupno več kot sto milijonov patentnih dokumentov z vsega sveta, ki jih je izdalo več kot sto organov s tega področja. Poizvedbe so od leta 2001 podprte tudi v slovenskem jeziku, je razvidno iz podatkov s spletnih strani Evropskega patentnega urada.

Uporabnikom je na voljo tudi spletni forum, kjer se lahko med drugim seznanijo z novostmi in dobijo odgovore na svoja vprašanja.

Slovenija se je po številu vloženih patentnih prijav na milijon prebivalcev lani s 96 prijavami uvrstila na 22. mesto med več kot sto svetovnimi državami, ki so uradu posredovale patentne prijave. Prva tri mesta so zasedle Švica, Nizozemska in Danska.