9.11.2018 15:01

Evropski teden poklicnih spretnosti milijone seznanil s koristmi poklicnega in strokovnega izobraževanja

Dunaj/Bruselj, 9. novembra - Zaključuje se tretji evropski teden poklicnih spretnosti, v okviru katerega so s 1512 dogodki po vsej Evropi več kot 2,2 milijona ljudi seznanili s koristmi poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Na današnji zaključni prireditvi na Dunaju so podelili nagrade in predstavili ambasadorje letošnjega evropskega tedna.

Letos se je v okviru evropskega tedna poklicnih spretnosti, ki se je začel v ponedeljek, zvrstilo osem nacionalnih dogodkov ter številni dogodki v 47 državah, pri njem pa je sodelovalo 26 nacionalnih in vseevropskih ambasadorjev, so sporočili v Bruslju.

Uradnega dela poklicnega tedna na Dunaju se je udeležilo več kot 500 ljudi, ki so razpravljali in se intenzivno ukvarjali s prihodnjim razvojem poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi. "Veliko zanimanje in pripravljenost za podporo nam jasno kažeta, kako pomembno je poklicno izobraževanje in usposabljanje za zadovoljevanje prihodnjih potreb po spretnostih in za kar najboljši izkoristek priložnosti za gospodarstvo in družbo," je poudarila avstrijska ministrica za digitalizacijo in gospodarske zadeve Margarete Schramböck.

Evropska komisarka za zaposlovanje Marianne Thyssen je na Dunaju razglasila prejemnike nagrad za odličnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju v štirih kategorijah. Nagrajene pobude in pričevanja ambasadorjev poudarjajo in potrjujejo ključno vlogo poklicnega izobraževanja in usposabljanja za pomoč ljudem, da zgrabijo priložnosti novega sveta dela.

Na letošnjem tednu poklicnih spretnosti je poseben poudarek na prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja s temami, kot sta njegova digitalizacija in internacionalizacija.

Pobuda združuje izvajalce izobraževanja in usposabljanja, organizacije civilne družbe, javne organe, poslovne organizacije, sindikate in širšo javnost, njen namen pa je ozaveščanje o koristih poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Tretji evropski teden poklicnih spretnosti je v organizaciji Evropske komisije in avstrijskega predsedovanja Svetu EU potekal od ponedeljka pod geslom Odkrij svoj talent. Cilj tedna je pokazati, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje pametna izbira, ki vodi do odličnosti v izobraževanju, visokokakovostnih delovnih mestih in večje zaposljivosti. S tem prispeva k programu znanj in spretnosti za Evropo ter izvajanju evropskega stebra socialnih pravic.