Ljubljana, 8. novembra - Na okrogli mizi o možnostih za kakovostnejše življenje starejših v organizaciji ljubljanskega lokalnega odbora SMC so sodelujoči izpostavili pomen aktivnega staranja, vseživljenjskega učenja ter učinkovitega sistema oskrbe in pomoči starejšim. Opozorili so tudi na to, da moramo izzive, ki jih prinašajo demografske spremembe, reševati hitreje.

Po oceni podpredsednice sveta vlade za aktivno staranje in medgeneracijsko sodelovanje Mije Pukl v Sloveniji ni sistemsko urejenega sistema celovite oskrbe. Prav tako je opozorila, da si delodajalci ne želijo starejših delavcev, s tem pa kot družba izgubljamo znanje in izkušnje, ki jih imajo.

Ob tem pa je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer opozorila, da se starejši tudi sami zelo hitro umaknejo s trga delovne sile. Delovna mesta je zato treba tudi s pomočjo tehnološkega napredka prilagoditi starejšim. "Prav tako si ne moremo več privoščiti, da bi leteli mandati in bi odgovornost prelagali na naslednje generacije," je še opozorila ministrica in dodala, da bo ob spremembi zakonodaje treba spremeniti tudi miselnost družbe.

V. d. generalne direktorice direktorata za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje Klavdija Kobal Straus je spomnila, da predlog zakona o dolgotrajni oskrbi med drugim prinaša enotno vstopno točko za upravičence, s čimer bi izboljšali tudi informiranost o možnostih oskrbe. Opažajo namreč, da je zaradi razpršenosti izvajalcev storitev in različnih možnosti med starejšimi in njihovimi svojci ob iskanju rešitev veliko zmede, je dejala tudi direktorica Inštituta RS za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc.

Med storitvami oskrbe, ki so na voljo starejšim, je tudi pomoč na domu, ki jo delno financirajo občine, a si je zaradi nizkih dohodkov številni starejši ne morejo privoščiti. Primanjkuje pa tudi vsaj 250 oskrbovalk, je opozorila Kobal Tomčeva. Med razlogi za to je navedla nizko plačilo in težke pogoje dela. Pomemben del opore in pomoči starejšim nudijo tudi tako imenovani neformalni oskrbovalci, kot so družina, sosedi in prijatelji.

Pogovor je povezoval kandidat SMC za ljubljanskega župana Dragan Matić. Poleg Matića se za župansko mesto v prestolnici potegujejo še aktualni župan Zoran Janković, Anže Logar (SDS), Marko Koprivc (SD), Milan Jakopovič (Levica), Smiljan Mekicar (Dobra država), Mihael Rihar (Naprej Slovenija), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije).