Podjetja Turizem #družba 8.11.2018 15:27

Počivalšek: Slovenija bo kredibilen partner pri pripravah na Peking 2022

Peking, 8. novembra - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v Pekingu udeležil prvega slovensko-kitajskega foruma o razvoju zimskih športov, sestal se je s kitajskim ministrom za kulturo in turizem ter predstavniki pekinške športne univerze in drugih institucij, ki bodo sodelovale pri pripravah na zimske olimpijske igre v Pekingu 2022.

V duhu implementacije memoranduma o soglasju o sodelovanju med državama na področju športa iz leta 2016 in v luči priprav na zimske olimpijske iger, ki jih leta 2022 organizira Kitajska v Pekingu, je steklo sodelovanje med Univerzo v Ljubljani - Fakulteto za šport in Pekinško univerzo za telesno kulturo in šport, so sporočili z ministrstva. Univerzi sta letos poleti podpisali dogovor za akademsko in znanstveno sodelovanje.

Forum v Pekingu je plod omenjenega sodelovanja, kjer so predstavniki obeh držav iskali možnosti sodelovanja v zimskih športih. Na tem področju Slovenija vidi med drugim vidi možnosti za nudenje znanja slovenskih strokovnjakov pri pripravi kitajskih športnikov za naslednje zimske olimpijske igre.

"Hkrati smo na forumu lahko predstavili slovenski zimsko-športni turizem ter našo športno industrijo ter visokokakovostne proizvajalce športne opreme, katerim se tako odpirajo dodatna vrata za vstop na kitajski trg," je po večdnevnem obisku povedal minister Počivalšek.

V začetku leta 2017 je Slovenija na zaprosilo Kitajske tej državi že posredovala več informacij o slovenskih proizvajalcih zimsko-športne opreme in infrastrukture, izbrani proizvajalci pa so se v sredo v Pekingu lahko tudi podrobneje predstavili.

Minister Počivalšek se je po forumu srečal še z ministrom za kulturo in turizem Luom Shugangom, kjer je izpostavil usmeritev slovenskega turizma in rezultate, ki jih ta dosega.

"Slovenija si želi postati vstopna točka v Evropo za vse kitajske in ostale azijske goste," je na srečanju poudaril minister in ponovil, da skušamo to doseči v skupni kampanji s Hrvaško. "Res je, da je Slovencev le nekaj več kot dva milijona, a premoremo ogromno znanja na področju zimskih športov, dosegamo izjemne rezultate in to s pomočjo lastnih proizvajalcev visokokakovostne športne opreme," je poudaril minister.

Izrazil je zadovoljstvo, da Kitajska Slovenijo vidi kot kredibilnega partnerja pri pripravah na olimpijske igre, ki jih bo gostila njihova prestolnica, hkrati pa opozoril, da bo Slovenija tudi njihov resen konkurent, saj se po številu medalj na prebivalca uvrščamo v sam svetovni vrh. Slovenski športniki so namreč doslej osvojili 23 medalj na poletnih in 15 medalj na zimskih olimpijskih igrah.

Minister Počivalšek se je srečal tudi s predsednikom Pekinške univerze za telesno kulturo in šport Zhongom Bingshujem, srečanja pa se je udeležil tudi Franci Petek, direktor Smučarske zveze Slovenije in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih.