Filmi v izboru za filmsko nagrado lux na festivalu Liffe in v slovenskih kinih

Ljubljana, 8. novembra - Na 29. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) bo danes na ogled film Stiks, prvi izmed treh filmov, nominiranih za filmsko nagrado lux. V prihodnjih tednih bodo vsi nominirani filmi prikazani tudi na Filmskih dnevih lux v Novi Gorici in Črnomlju. Projekcije bodo brezplačne, dobitnik nagrade bo sicer znan 14. novembra v Strasbourgu.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, se za filmsko nagrado lux letos potegujejo filmi, ki jih zaznamujejo močni ženski liki, človeškost in premagovanje meja. To so Druga stran vsega srbske režiserke Mile Turajlić, Stiks avstrijskega režiserja Wolfganga Fischerja in Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona.

Vsi trije režiserji se vsak na svoj način lotevajo ene izmed temeljnih človeških dilem, kaj storiti v ključnih trenutkih, ko se je treba odločiti ali se izpostaviti, povzdigniti svoj glas, biti dejaven državljan ali stopiti v ozadje in prepustiti odločanje o družbenih vprašanjih drugim.

Na Liffu bodo filmi na treh brezplačnih projekcijah v Cankarjevem domu na ogled danes, 16. in 17. novembra. Projekcija filma Stiks, ki je vključen tudi v tekmovalni del Liffa, bo sicer danes ob 19. uri sočasno potekala v več evropskih kinih, sledil ji bo pogovor z režiserjem v neposrednem prenosu iz Bruslja.

Ob filmu Druga stran vsega pa bo 16. novembra ob 11. uri potekala tudi okrogla miza z naslovom Ali sem aktiven državljan? Osrednja tema bo pomen aktivnega državljanstva pri oblikovanju demokratične evropske družbe, pa tudi vprašanje, kako državljani z udeležbo na volitvah prevzemamo odgovornost za svojo prihodnost. V pogovoru, ki ga bo vodil David Urankar, bodo sodelovali evropska poslanca Tanja Fajon in Franc Bogovič, pisatelj in filmski režiser Goran Vojnović ter profesor filozofije in zgodovine Tadej Rifel. Film Bojevnica, ki je prav tako v tekmovalnem programu festivala, pa si bo v Cankarjevem domu v sklopu luxovih dnevov mogoče ogledati 17. novembra.

Filmski dnevi lux se bodo nadaljevali 28. novembra ter 10. in 12. decembra v Kulturnem domu v Novi Gorici ter 22., 23. in 24. januarja v Črnomlju. Dobitnik nagrade lux pa bo znan 14. novembra na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu. Zmagovalni film bodo izbrali poslanci z glasovanjem.

Namen filmske nagrade lux je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Evropski parlament na ta način vzpostavlja platformo, kjer se razvijajo in izmenjujejo mnenja in svetovni nazori s ciljem boljšega medsebojnega razumevanja, razumevanja različnih kultur, skupnih vrednot, človeškosti in premagovanja meja. Filmi bodo letos prikazani v več kot 50 evropskih mestih, podnaslovljeni so v vseh uradnih jezikih EU.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem na spletni strani www.luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi do izžreban tisti, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovyh Varyh, še piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.