Podjetja 6.11.2018 12:38

Na jubilejni poslovni konferenci o pripravljenosti na prihodnost

Ljubljana, 6. novembra - Na 20. Poslovni konferenci Portorož, ki se bo v organizaciji ljubljanske ekonomske fakultete in časnika Finance odvila 15. in 16. novembra, bo osrednja tema Posel jutri: načrtujete pet potez vnaprej. Na njej bodo izpostavili podjetja, ki so uspešno prekrmarila tudi slabe čase.

"Osrednja tema je v sicer še vedno optimističnem mednarodnem okolju, a ob negotovih razmerah, pogledati, kako podjetja, ki se uspešno prebijejo skozi različna obdobja, obstanejo konkurenčna," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povzel programski vodja konference Janez Prašnikar z ljubljanske ekonomske fakultete.

S tega vidika bodo po njegovih besedah na konferenci izpostavili lok podjetnosti, družbene odgovornosti, učinkovitega zajemanja globalnih trendov, izbiro ustreznih strategij in delovanja v okolju na primeru tradicionalne dejavnosti zavarovalništvo in avtomobilske industrije, kjer so spremembe hitrejše in pogostejše in ki je pomembna tudi za slovensko gospodarstvo.

Udeležencem konference, ki je v letih doslej gostila več kot 1000 udeležencev in več kot 400 govorcev, bo višji svetovalec z ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete Veljko Bole tradicionalno pripravil predavanje, kaj čaka Slovenijo, Evropo in jugovzhodno Evropo v prihodnjem letu. Po njegovih ocenah je Slovenija v času, ko se negotovost močno povečuje, bistveno v drugačnem položaju kot pred krizo 2008.

Slovenska gospodarska rast močno temelji na izvozu, ki pa je zelo odvisen od zunanjih dejavnikov. "Če bi se kaj zalomilo, bo udarec na realni sektor večji kot leta 2008," je dejal in kot tveganje izpostavil še pritisk na stroške dela. Kot je napovedal, se bo ozrl na 10-letnico izbruha krize in predstavil pregled največjih napak, ki so bile v tem času narejene.

Tokratni raziskovalni projekt ekonomske fakultete, katerega rezultate bodo predstavili na konferenci, je bil usmerjen v e-poslovanje. Raziskava o priložnostih in izzivih e-poslovanja je pokazala, da večino teh e-poslov še vedno predstavlja poslovanje med podjetji, a e-poslovanje s končni kupci strmo narašča. Najhitreje na Kitajskem oz. tudi v celotni Aziji.

Medtem Evropa zaostaja za temi globalnimi trendi, je povedala Polona Domadenik, ena od vodij raziskave s fakultete. Evropska komisija področje spodbuja z Evropsko digitalno agendo, Slovenija je nekoliko pod povprečjem EU. Težava v Evropi ni le infrastruktura, temveč digitalna znanja, v ospredju je potreba po digitalizaciji javnih storitev.

Jubilejna konferenca bo gostila več kot 20 govorcev, med drugim vodilne iz materinskega podjetja Ikee, družbe Novo Nordisk, Mahle, Generali Group. Na njej se bo odvil pogovor s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, na okrogli mizi pa bodo razpravljali o tem, ali in kako so različna podjetja pripravljena na jutri. Časnik Finance bo tradicionalno podelil nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu.