Ljubljana, 5. novembra - Evropska komisija je združila moči z akvariji po vsem svetu v boju proti onesnaževanju s plastiko. Akvariji bodo organizirali stalne dejavnosti in bodo pozvani, naj spremenijo svojo politiko javnega naročanja, na primer v menzah in trgovinah, da bi odpravili vse plastične izdelke za enkratno uporabo, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Cilj je, da bi bilo do leta 2019 v pobudo vključenih vsaj 200 akvarijev, ki bodo ozaveščali javnost o onesnaževanju s plastiko. Institucije, vključene v pobudo, bodo sodelovale s potencialnimi partnerji, kot so sponzorji in nevladne organizacije, da bi spodbudile najboljše prakse pri uporabi plastike na lokalni, regionalni, nacionalni in svetovni ravni.

Poziv k sodelovanju na svetovni ravni je ena od uradnih zavez, ki jih je EU razglasila na mednarodni konferenci Naš ocean 29. in 30. oktobra na Baliju.

Ob tej priložnosti je komisar EU za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella dejal, da si je komisija 18 mesecev prizadevala spodbuditi in oblikovati to svetovno koalicijo. "Akvariji so okno v naše oceane. S svojimi zbirkami in izobraževalnimi programi nam kažejo, kaj moramo zaščititi, in navdihujejo prihodnje ljubitelje oceanov. Milijone ljudi obišče akvarije po svetu vsako leto. To jih bo spodbudilo k ponovnemu razmisleku o tem, kako uporabljamo plastiko," je dejal.

Svetovno koalicijo mednarodnih akvarijev bo usklajevala Evropska komisija skupaj s programom Združenih narodov za okolje in s podporo Oceanografskega muzeja iz Monaka, Evropske zveze upraviteljev akvarijev, Svetovnega združenja živalskih vrtov in akvarijev, Partnerstva za ohranjanje akvarijev ZDA in Medvladne oceanografske komisije Unesca.

Doslej je 106 akvarijev iz 33 držav, vključno s 67 s sedežem v EU, že zagotovilo podporo novi koaliciji akvarijev, ki so pripravljeni na spremembe, da bi premagali onesnaževanje s plastiko.

Ogromne količine plastičnih odpadkov namreč onesnažujejo morja in obale ter ogrožajo večino morskih vrst. Čeprav so čiščenja plaž pomembni in potrebni ukrepi, pa je treba nujno spremeniti naše proizvodne in potrošniške navade ter obnašanje, predvsem, da bi plastiki preprečili vstop v okolje.

Omenjeni ukrep je le eden od ukrepov, s katerimi Evropska komisija pospešuje prehod na krožno gospodarstvo. Komisar Vella je v okviru mednarodnih prizadevanj za omejitev odpadkov, zlasti plastičnih, ta teden vodil tudi delegacijo približno 40 predstavnikov podjetij iz EU v Indoneziji, da bi razpravljali o krožnem gospodarstvu in proučili možnosti za sodelovanje.

Organi EU in Indonezije ter poslovni partnerji so izmenjali mnenja o plastiki, morskih odpadkih, odpadkih, kemikalijah in družbeni odgovornosti podjetij. Obisk Indonezije je bil del "misij za krožno gospodarstvo" EU, ki so politična in poslovna srečanja na visoki ravni za spodbujanje trajnostnih in z viri gospodarnih politik po svetu ter odpiranje trgov za zelena podjetja in podjetnike EU. Do sedaj so delegacije EU obiskale Čile, Kitajsko, Iran, Južno Afriko, Kolumbijo, Indijo in Japonsko.