Bruselj, 5. novembra - Evropska komisija bo v sredo objavila prvi razpis v okviru pobude WiFi4EU za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Razpis so sicer objavili že maja, a je prišlo do tehničnih težav, zaradi katerih je komisija podaljšala časovnico projekta in ponovila prvega od skupno petih razpisov v okviru pobude.

V sklopu pobude za financiranje opreme za vzpostavitev brezplačne brezžične internetne povezave na javnih mestih, kot so trgi, parki in bolnišnice, za vsaj tri leta bo do leta 2020 na voljo 120 milijonov evrov za 8000 občin po vsej EU.

Financiranje v višini 15.000 evrov na občino bo namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Prijavijo se lahko občine, ki so registrirane na portalu wifi4eu.eu. Razpis bo odprt od srede od 13. ure do petka do 17. ure.

Prednost pri izboru bodo imele občine, ki se bodo na razpis prijavile prej. Za uravnoteženo geografsko razporeditev med državami članicami bo v vsaki državi izbranih najmanj 15 občin. Gre za prvega od petih razpisov, ki bodo objavljeni do leta 2020; tokrat bo sredstva dobilo 2800 občin.

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta do leta 2020 v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.

Občine, ki bodo prejele 15.000 evrov evropskega denarja, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet s pomočjo tega denarja res vzpostavile, in točke nato tudi vzdrževati najmanj tri leta.