Startupi 5.11.2018 11:16

Startup omogočil investicijo v nepremičnino vlagateljem iz osmih držav

Ljubljana, 5. novembra - Slovenski startup Blocksquare je testiral beta različico sistema Proptoken, ki naj bi posameznikom z vsega sveta omogočil investicije v nepremičnine. V pilotnem projektu so 19 vlagateljem iz osmih držav omogočili investicijo v parkirno mesto v ljubljanskem Tehnološkem parku, so sporočili iz podjetja.

Pilotni projekt se je osredotočil na razmeroma majhno nepremičnino, in sicer parkirno mesto v Tehnološkem parku v Ljubljani. V 16 dneh so v okviru rešitve, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchain), našli 19 zainteresiranih vlagateljev, ki so prejeli digitalne deleže Proptoken.

Tokenizacijo nepremičnine je izvedlo podjetje za upravljanje nepremičnin NDP. Podjetje sedaj v imenu vlagateljev drži lastninsko pravico do tokenizirane nepremičnine, upravlja najemne pogodbe, donos od najemnine parkirnega mesta pa deli med vlagatelje.

Podjetje Blocksquare s sedežem v Sloveniji nudi nepremičninskim podjetjem sistem izdaje kriptografskih žetonov, povezanih z določeno nepremičnino. Podjetje NDP za upravljanje nepremičnin je leta 2015 ustanovil soustanovitelj podjetja Blocksquare Denis Petrovčič.

Vizija podjetja Blocksquare je vlaganje v naložbene nepremičnine napraviti tako enostavno, kot je trgovanje na spletu. S pomočjo blockchain tehnologije in njihove rešitve naj bi tudi posameznikom omogočili, da postanejo solastniki investicijskih nepremičnin po vsem svetu, na primer sončne elektrarne v Južni Afriki ali stanovanja v brazilskem Riu de Janeiru.