#družba 19.10.2018 12:00

Univerzitetni inkubator Primorske bo s hekatonom obeležil 60-letnico Nase

Koper, 19. oktobra - Univerzitetni inkubator Primorske bo obeležil 60. obletnico Vesoljske agencije Nasa. Pridružil se je 48-urnemu mednarodnemu hekatonu Nasa Space Apps Challenge, ki bo od danes do nedelje potekal v 200 mestih na vseh celinah hkrati. Dogodek temelji na sodelovalnem reševanju problemov, namen je izdelati odprtokodne rešitve za globalne izzive.

Nasa Space Apps Challenge v Kopru Foto: UIP

Nasa Space Apps Challenge v Kopru
Foto: UIP

Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim prostovoljcem - razvijalcem, inženirjem, tehnologom, umetnikom in oblikovalcem. Odprti so za vsakogar, ki je osredotočen na razvoj realnih rešitev kot odgovor na globalne izzive. Hekaton je sestavni del večjega procesa določanja izzivov, ki se nanašajo na zemljo in vesolje.

V času tehnološkega maratona Space Apps sodelujoči intenzivno iščejo rešitve ter posledično izpopolnijo in izvedejo najbolj obetavne prototipe.

Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov bodo potekale v Centru mladih v Kopru, za udeležbo pa ni potrebna neposredna prisotnost. Ekipe lahko razvijajo rešitve tudi na svojih lokacijah ter jih komisiji predstavijo preko video konference. Število sodelujočih je omejeno na 40 prostih mest.

Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je izbrala Nasa, se nanašajo na šest tematskih področij: A lahko zgradite ..., Pomagajte drugim odkriti Zemljo, Vulkani, ledene gore in asteroidi, Kar planet Zemlja zdaj potrebuje, je ..., Ledeno bleščanje ter Vesolje lepot in čudes.

V ta namen bo Nasa tudi letos dala na razpolago vse svoje odprte baze podatkov ter strokovnjake in svetovalce.

Reševanje izzivov bo potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij.

Dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov bosta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje. Glavna nagrada pa bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na lansiranju Nasinega vesoljskega plovila v ZDA, so sporočili iz UIP - Univerzitetnega inkubatorja Primorske v Kopru, ki hekaton organizira s podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit.

Koper se je največjemu svetovnemu hekatonu prvič pridružil pred dvema letoma. Med več kot 25.000 udeleženci je v iskanju rešitev za boljši svet v Sloveniji v dveh letih sodelovalo 39 prijaviteljev, ki so predstavili deset projektov.