Podjetja 15.10.2018 13:29

Boscarol seli del proizvodnje letal v Italijo

Ajdovščina, 15. oktobra - Ustanovitelj ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol, ki je že večkrat napovedal selitev proizvodnje iz države, je v zadnjem javnem nastopu, ki ga je imel konec tedna na povabilo Inštituta za mladinsko politiko Občine Ajdovščina, napovedal, da bo podjetje že v tem tednu preselilo 40 zaposlenih iz Ajdovščine v Gorico.

Nova Gorica. Direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na pogovornem večeru dejal Boscarol, se bo to zgodilo ob načrtih glede vključitve kapitalskih dobičkov v dohodninsko osnovo, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu manjšinske vlade, in zaradi groženj podjetnikom z nacionalizacijo, ki jih je izrekel poslanec Levice Miha Kordiš.

"S prihodnjim tednom bomo v Gorico že preselili proizvodnjo večine modelov letal in prezaposlili 40 delavcev iz Ajdovščine, do konca leta pa bo tam že več kot 50 zaposlenih. Zaenkrat selimo samo proizvodnjo. Glede morebitne selitve razvoja v tem trenutku ne bi rad dajal komentarjev. Ne nameravam pa čakati, da me nacionalizirajo," je za STA povedal Boscarol.

Glede na to, da teh groženj ni obsodil nobeden od visokih politikov, Boscarol razume grožnje kot usklajeno politično akcijo, ki se bo prej sli slej zgodila.

Boscarol je tako v pogovornem večeru kot tudi v izjavi po njem večkrat poudaril, da je bil to njegov zadnji javni nastop v Sloveniji in da se tudi v medijih ne bo več pojavljal, saj "je škoda moje energije, da bi prepričeval prepričane".

Pipistrel sicer v Gorici že gradi drugi del proizvodne hale za ultralahka letala. Poleti so objekt pokrili, pripravljajo se na izdelavo tlakov, proti koncu prihodnjega leta pa bo hala končana. Ko bo v funkciji še drugi del hale, bo v Gorici zaposlenih 200 delavcev. Celotna investicija bo stala 3,2 milijona evrov.

V prvi hali na letališču v Gorici, ki se razprostira na 6000 kvadratnih metrih, so z delom začeli že lanskega junija. Tam je imel Pipistrel doslej le končno montažo, testno letenje oziroma preizkušanje novih letal v zraku in nato odpremo končnim kupcem. Druga hala bo podjetju zagotavljala dodatnih 4000 kvadratnih metrov prostora in s tem tudi možnost proizvodnih prostorov.