Podjetja #družba 12.10.2018 13:39

Sandoz z natečajem HACk išče zamisli za izboljšanje dostopnosti zdravstva

Ljubljana, 12. oktobra - Sandoz, generična enota švicarskega farmacevtskega velikana Novartis, je objavil drugi natečaj HACk, s katerim želijo sodelujoče spodbuditi k iskanju zamisli ta reševanje izzivov dostopnosti zdravstvene oskrbe. Podjetje prijave podjetnikov in inovatorjev na področju digitalne tehnologije zbira do 30. novembra.

Lendava. Logotip družbe Sandoz, člana skupine Novartis. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Lendava.
Logotip družbe Sandoz, člana skupine Novartis.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, iščejo zamisli, "ki bi lahko dopolnile ali celo ovrgle že ustaljene pristope pri zagotavljanju dostopnosti zdravstva", saj so razlike glede dostopnosti med posameznimi geografskimi področji in skupnostmi še zmeraj ogromne.

"Na svetu sta še zmeraj dve milijardi ljudi brez potrebnih zdravil. Prav zaradi tega smo razpisali Sandozov natečaj HACk, saj želimo navdahniti in spodbuditi pogumno ter inovativno razmišljanje med podjetniki in vizionarji ter tako izboljšati dostopnost zdravstvene oskrbe po svetu," v sporočilu povzemajo Richarda Francisa, prvega moža Sandoza.

V Sandozu, lastniku Leka, možnosti za naslavljanje te težave vidijo v digitalni tehnologiji, saj inovacije na tem področju "obljubljajo stroškovno učinkovite in praktične rešitve, ki lahko korenito spremenijo dostopnost zdravstva".

Letošnji natečaj je nekoliko razširjen, saj gre za nadgradnjo lanskega, ki se je osredotočal na mobilno zdravje. Spodbuja zamisli, ki bi bolnikom olajšale dostop do zdravstva, izvajalcem zdravstvene dejavnosti pa omogočile, da bi dosegli več ljudi.

Po zaključku natečaja bodo januarja v podjetju objavili imena treh rešitev v ožjem izboru, ki bodo lahko svoje zamisli do konference South by Southwest, ki bo potekala marca v Austinu v Teksasu. Tam bodo izbrali zmagovalca, ki bo dobil nagrado v obliki začetnega kapitala in Sandozovo podporo za uresničitev svoje zamisli.