11.10.2018 14:55

Microsoft odprl svoje patente v podporo Linuxu

Seattle, 11. oktobra - Microsoft se je pridružil mreži Open Invention Network (OIN), ki razvijalce odprtokodnega operacijskega sistema Linux ščiti pred patentnimi tožbami. Microsoftova odločitev v osnovi pomeni, da bo več kot 60.000 patentov največjega podjetja za programsko opremo na voljo razvijalcem, ki so člani OIN.

Portorož. Logotip podjetja Microsoft. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Portorož.
Logotip podjetja Microsoft.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

OIN je licenčna platforma za patente, ki podpirajo Linux, ki združuje okoli 2400 podjetij - od posameznih razvijalcev do velikanov, kot sta Google in IBM.

Vsi člani imajo prost dostop do več kot 1300 patentov in licenc, ki si jih lasti OIN, in licenc drugih članov mreže.

Odločitev Microsofta pomeni, da bodo vsi člani odprtokodne mreže lahko zastonj dostopali do več kot 60.000 patentov programskega velikana, je poročal tehnološki portal Zdnet.

Seveda obstajajo nekatere izjeme, ki jih Microsoft še naprej varuje s patenti, med drugim kodo za namizje svojega operacijskega sistema Windows, pa so zapisali na portalu The Verge.

Tehnološki velikan je pred leti skrbno čuval svoje patente pred odprtokodnimi sistemi, kot pa je nedavno dejal eden vodilnih mož Microsofta Scott Guthrie, je podjetje v zadnjem času precej spremenilo svojo filozofijo.

"Poglejte naše delovanje zadnjih pet ali šest let ... konec koncev smo z našimi dejanji pokazali, da odprto kodo jemljemo resno."

Erich Andersen, vodilni za intelektualno lastnino pri Microsoftu, je pred kratkim pojasnil še, da se podjetje razvija: "Naslavljamo potrebe naših strank in razvijalcev."

Kot so še zapisali na portalu, pri Microsoftu očitno verjamejo, da lahko več pridobijo z odprtjem patentov kot z zaračunavanjem licenc.