Strasbourg, 8. oktobra - Nagrado Vaclava Havla za človekove pravice, ki jo podeljuje Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE), letos prejme čečenski borec za človekove pravice Ojub Titijev, so danes sporočili iz Sveta Evrope.

Titijev je vodja urada centra za človekove pravice Memorial v čečenski prestolnici Grozni. Po navedbah PS SE je pomembno prispeval k zaščiti človekovih pravic v regiji s seznanjanjem javnosti z zlorabami, ki so jih zagrešile čečenske oblasti.

Od januarja je v priporu, zato je nagrado v njegovem imenu prejel vodja Memoriala Aleksander Čerkasov.

"Zavedamo se težav, s katerimi se soočajo gospod Titijev in njegovi kolegi. Ta nagrada je priznanje njegovemu delu in delu Memoriala," je ob razglasitvi nagrajenca ob začetku jesenskega zasedanja PS SE poudarila predsednica PS SE Liliane Maury Pasquier. Po njenih besedah je nagrada tudi sporočilo vsem v regiji, ki se trudijo utrditi načelo vladavine prava, naj nadaljujejo delo in da lahko računajo na podporo Sveta Evrope.

Nagrado v spomin na nekdanjega češkega disidenta in nato predsednika države Vaclava Havla, ki je postal ena od simbolnih figur žametne revolucije, podeljujejo od leta 2013. Obsega pokal, diplomo in denarno nagrado v višini 60.000 evrov. Lani jo je prejel zaprti sodnik turškega ustavnega sodišča Murat Arslan.