V oktobru vseslovenska študentska krvodajalska akcija Častim pol litra

Ljubljana, 7. oktobra - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) po uspešni spomladanski krvodajalski akciji ponovno organizira akcijo darovanja krvi, ki bo potekala od ponedeljka do konca oktobra. Dijaki in študenti bodo lahko "častili pol litra" krvi v večjih krajih po Sloveniji. V akcijo so vključene vse tri javne univerze in Zveza študentskih klubov Slovenije.

Glavni del študentske krvodajalske akcije bo v tem tednu. V ponedeljek in torek bodo kri lahko darovali mladi v Mariboru in Izoli. V Ljubljani pa v torek in sredo na Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana. Celoten program in lokacije odvzemov so objavljene na spletni strani ŠOS.

V Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, kar pomeni, da bo vsaka četrta oseba enkrat v življenju potrebovala darovano kri. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo, vendar pa ima določen rok trajanja. Tudi potrebe po krvi se spreminjajo, zato želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku, so sporočili iz študentske organizacije.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt. Študenti tako vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji, spomladi in jeseni. V ŠOS opažajo, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča. Spomladi se je v univerzitetnih središčih in več kot 15 drugih krajih po Sloveniji akcije udeležilo več kot 900 študentov.