F3ZO 3.10.2018 12:30

Do oskrbe starejših s pomočjo pametnih tehnoloških rešitev

Ljubljana, 3. oktobra - Pametne tehnologije na področju oskrbe in zdravstva nudijo pomoč starejšim in obolelim, ki oskrbo potrebujejo, saj lahko na ta način dlje ostanejo v stiku z domačim okoljem. Prav tako pa so v oporo tistim, ki zanje skrbijo, so poudarili predstavniki projekta ITHACA, ki so ga danes predstavili v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Kranj. Starejši ljudje, učenje, internet. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Kranj.
Starejši ljudje, učenje, internet.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Namen projekta ITHACA je v spodbujanju uporabe čim več inovacij na področju zdravstva in oskrbe med potencialnimi uporabniki, je za STA pojasnila vodja projekta v Sloveniji Vesna Dolničar. Pri projektu sodeluje devet različnih partnerjev iz devetih držav, vključuje pa tako vladne predstavnike in organizacije civilne družbe kot tudi raziskovalce in podjetja ter različne deležnike s področja zdravstva in oskrbe.

Partnerji projekta si prizadevajo za uveljavljanje novih pametnih tehnologij pri nudenju oskrbe in zdravstvenih storitev, pri tem si izmenjujejo primere dobrih praks iz različnih držav. Pri uvajanju novih storitev se sicer srečujejo z različnimi preprekami, saj je deležnikov mnogo, tudi potrebe potencialnih uporabnikov so različne.

Tovrstne tehnologije pa niso pomembne le za starejše, pač pa tudi za tiste, ki zanje skrbijo, za neformalne oskrbovalce, ki so v Sloveniji po oceni Dolničarjeve preobremenjeni, saj so svojim bližnjim primorani nuditi ogromno opore. S pomočjo e-oskrbe se tako nadejajo, da bi bili tudi tem vsaj malo v pomoč, je pojasnila.

Tudi predstavnica projekta iz Nizozemske Marielle Swinkels je poudarila, da tovrstna tehnologija na eni strani pomaga neformalnim oskrbovalcem, na drugi strani pa tudi uporabnikom storitev, ki jim na ta način daje možnost, da ostanejo doma in tako ostanejo povezani s soseščino.

Predstavnik projekta iz britanskega Liverpoola Dave Horsfield je izpostavil, da so izzivi na področju oskrbe pravzaprav tudi pri njih podobni. Oskrbo na daljavo pa zagotavljajo s podobno tehnologijo, kot jo imajo v bolnišnicah, in tako na daljavo spremljajo napredek bolnikov ali morebitne težave, če do njih pride.

Slovenski partner projekta je Univerza v Ljubljani, izvaja pa ga center za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede. Pri tem si pomagajo s sredstvi programa Interreg, torej iz evropskih sredstev za regionalni razvoj.