#družba 4.10.2018 9:43

Letošnji Evropski teden programiranja z geslom Navdihujoče digitalne veščine

pripravila Lea Udovč

Ljubljana, 4. oktobra - V soboto se bo začel 6. Evropski teden programiranja, ki letos poteka pod geslom Navdihujoče digitalne veščine. V okviru projekta se bodo do 21. oktobra po številnih evropskih krajih, tudi po Sloveniji, zvrstili dogodki na temo programiranja in digitalne pismenosti. Odprtje slovenskega tedna programiranja bodo v soboto obeležili z dogodkom Everyone can code and be creative v Ljubljani.

Ljubljana.
V soboto se bo začel 6. Evropski teden programiranja oziroma Code Week.
Foto: Code Week

Ljubljana.
Teden programiranja 2016.
Foto: Codeweek

Evropski teden programiranja oziroma Code Week je projekt, ki se posveča ozaveščanju o pomenu programiranja in digitalne pismenosti v približno 50 državah. Otvoritveni dogodek slovenskega tedna programiranja bo v soboto od 10. ure dalje potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Po otvoritveni slovesnosti in krajšem pogovoru o pomenu digitalnega opismenjevanja za prihodnost Slovenije bodo vse do 13. ure potekale različne delavnice. Poleg Ljubljane bodo delavnice v soboto potekale tudi v Mariboru, Kranju, Novem mestu in Krškem. Organizirali jih bodo partnerji mreže FabLab in podporniki projekta Code Week.

Udeleženci sobotnih bodo osvajali računalniško mišljenje, se učili programiranja in drugih veščin, ki gradijo pismenost 21. stoletja. Z otvoritvenim dogodkom, ki ga podpira tudi Google, želijo po besedah slovenske ambasadorke projekta Katje K. Ošljak prispevati k dvigu digitalne pismenosti v Sloveniji.

Nekaj dogodkov v okviru slovenskega tedna programiranja

V okviru letošnjega tedna programiranja se bodo do 21. oktobra zvrstili še številni drugi zanimivi dogodki in delavnice. Poleg številnih delavnic programiranja, bodo udeleženci lahko izvedeli tudi, kaj imajo računalniki s kemijskimi poskusi, se poučili o zgodovini računalništva ali pa se naučili izdelati števec prometa.

Na delavnicah bodo lahko izdelali tudi radar za merjenje hitrosti vozil ali pa z računalniškim programom ustvarjali različne predmete ter jih oživili s 3D tiskalnikom. Spoznavali bodo tudi tehnologijo blockchain in internet stvari, odkrivali resnico na spletu ter se urili v digitalni medijski pismenosti, s pomočjo LEGO robotov robotov pa se bodo lahko poučili o delovanju robotov in senzorjev.

Gajin svet programiranja

Novost letošnjega tedna programiranja je projekt Gajin svet programiranja, v okviru katerega se bo zvrstilo okrog 50 delavnic za osnovnošolce, ki jih izvajajo po ogledu mladinske romantične komedije Gajin svet.

Na delavnicah, ki sledijo šolskim projekcijam filma, učenci spoznajo računalniške trike iz filma in se učijo odgovorne uporabe interneta. Delavnice podpira podjetja 3fs iz Kranja.

Že pred uradnim začetkom tedna programiranja so izvedli 11 tovrstnih delavnic digitalne pismenosti za 15 osnovnih šol, na katerih je bilo 3124 učencev in 208 učiteljev.

Ocenjujejo, da bodo samo s projektom Gajin svet programiranja dosegli 10.000 učenk in učencev. V sklopu celotnega tedna programiranja pa še več, saj že samo ob otvoritvi v Ljubljani, Kranju, Kopru, Mariboru, Krškem in Novem mestu pričakujejo vsaj 500 otrok, je povedala Ošljakova.

Seznam vseh dogodkov v okviru slovenskega Tedna programiranja je na voljo na povezavi https://bit.ly/2xXkW2i.

K udeležbi želijo pritegniti vsaj 10 odstotkov osnovnih šol

Letošnji teden programiranja je po besedah slovenske ambasadorke projekta poseben tudi zaradi cilja, ki jim ga je zadala Evropska komisija: da se bo delavnic v okviru tedna programiranja udeležilo vsaj 10 odstotkov slovenskih osnovnih šol in njihovih učencev. Kot ambasadorji projekta pa so se obvezali, da bodo do leta 2020 delavnice izvajali vsaj v polovici osnovnih šol.

Lani je na dogodkih v okviru Evropskega tedna programiranja sodelovalo več kot milijon udeležencev. V Sloveniji se je lani odvilo okrog 80 delavnic, s katerimi so dosegli prek 1000 otrok.

O projektu evropski teden programiranja

Evropski teden programiranja (Europe Code Week) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin, ključnih za dvig digitalne pismenosti mladih. Nastal je na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende, ki so skupaj z Evropsko komisijo prepoznali pomanjkanje digitalnih veščin med evropskimi otroci in mladimi.

Da bi pri mladih vzbudili zanimanje za programiranje in ustvarjanje digitalnih projektov, so pričeli organizirati delavnice digitalnih veščin za šolarje, dijake in študente. Od leta 2013 je na 50.000 tečajih programiranja po različnih evropskih državah sodelovalo več kot 2,5 milijona udeležencev.