F3ZO 2.10.2018 13:06

Po Židanovih besedah na področju starejših več pomembnih nalog

Ljubljana, 2. oktobra - Predsednik DZ Dejan Židan je danes ob prihodu na Festival za tretje življenjsko obdobje za STA dejal, da je na področju starejših v tem mandatu več nalog, ki so zapisane tudi v koalicijski pogodbi. Med njimi je zakon o dolgotrajni oskrbi.

Ljubljana. Festival za tretje življenjsko obdobje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival za tretje življenjsko obdobje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Koalicija se zaveda, da je rast števila starostnikov civilizacijski dosežek, ki se mu bo morala družba prilagoditi," je dejal Židan. Zakon o dolgotrajni oskrbi je po njegovih besedah potreben, ker starejši potrebujejo pomoč, tako tisti, ki živijo v svojem stanovanju, kot tisti, ki so v varovanih stanovanjih ali v domu, je poudaril.

Po njegovih besedah je pomembna tudi odločitev koalicije, da učinkovito poseže v čakalne vrste v zdravstvu. S tem bodo pridobili tudi starostniki, saj imajo več kroničnih bolezni, je opozoril.

Kot tretji ukrep je izpostavil usklajevanje pokojnin dvakrat letno, torej ne le zakonsko določeno usklajevanje, ampak še dodatno izredno uskladitev. "Upokojencem je treba namreč v tem mandatu vrniti, kar jim je varčevalni zakon odvzel," je poudaril.

Na festivalu, ki se je začel v ponedeljek, se bodo v treh dneh zvrstili izobraževalni in kulturni dogodki, strokovne razprave in delavnice za vse generacije. Organizirajo ga Zveza društev upokojencev Slovenije, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podjetje Proevent.