Turizem 8.10.2018 5:00

V Portorožu se začenjajo Dnevi slovenskega turizma

Ljubljana, 8. oktobra - V Portorožu se danes začenjajo Dnevi slovenskega turizma, vsakoletni najpomembnejši strokovni dogodek te panoge. Odprl ga bo 65. Gostinsko turistični zbor, zvečer pa bodo podeljene nagrade v okviru tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Portorož. Dnevi turizma in Gostinsko turistični zbor. Foto: Mitja Volčanšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Dnevi turizma in Gostinsko turistični zbor.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

Dnevi slovenskega turizma bodo tudi letos pod eno streho združili številne dogodke, med drugim plenarni del s podelitvijo najvišjih priznanj v turizmu, Gostinsko turistični zbor, prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna ter 21. Slovenski turistični forum.

Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak bodo letošnji Dnevi slovenskega turizma še posebej pomembni, saj bodo izpostavili aktualno temo v slovenskem turizmu, to je doseganje višjih prilivov od izvoza potovanj. "Zavedamo se, da bo morala glavni generator te rasti postati višja dodana vrednost," ugotavlja ob tem.

Danes se bo začel dvodnevni Gostinsko turistični zbor Slovenije, ki prinaša bogat tekmovalni in spremljevalni program ter povezuje zaposlene v gostinstvu in turizmu ter mladino v procesu izobraževanja za delo v stroki. Udeležencem, torej tekmovalcem, omogoča prikaz strokovnega znanja, primerjavo s kolegi iz stroke ter predvsem izmenjavo praks in izkušenj, poudarjajo organizatorji, Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Dogajanje se bo končalo z zaključno prireditvijo tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki v organizaciji Turistične zveze Slovenije poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Nagrajeni bodo najlepše urejeni kraji oz. mesta ter najboljši kamp, glamping, mladinsko prenočišče, tematska pot in Petrolov bencinski servis.

V okviru Dnevov slovenskega turizma bo med drugim v torek še plenarni del, letos posvečen temi doseganja višje cene v slovenskih hotelih. V torek bodo v Piranu podelili tudi najvišja priznanja v slovenskem turizmu.

V sredo bo dogajanje sklenil Slovenski turistični forum. Ta bo letos posvečen produktom, kreativnim pristopom, strategijam in tehnologijam za povečanje dodane vrednosti v turizmu 4.0.

Dneve slovenskega turizma skupaj organizirajo vse večje partnerske institucije iz panoge v Sloveniji: ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, STO, TZS, TGZS, sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS, Zbornica gorskih centrov - GZS, Združenje turističnih agencij Slovenije, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Zavod Kongresno turistični urad, Društvo turističnih novinarjev Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ in druge.