#družba 1.10.2018 13:55

Točke preloma že pet let na programu TV Slovenija

Ljubljana, 1. oktobra - Danes mineva natanko pet let, odkar so gledalci na malih zaslonih lahko gledali prvo oddajo Točka preloma - tedensko analitično gospodarsko oddajo. Točko preloma že od njenih začetkov ureja in vodi Janja Koren. V četrtek bo tako na sporedu že 166. oddaja oziroma 50. oddaja v okviru Studia 3, so sporočili iz RTV Slovenija.

Ljubljana. Mediji, mikrofoni, novinarska konferenca. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mediji, mikrofoni, novinarska konferenca.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V oddaji Točka preloma analizirajo aktualno dogajanje v slovenskem gospodarstvu ter njegovo vpetost v evropske in svetovne gospodarske tokove. Posebno pozornost namenjajo odmevnim dosežkom slovenskih podjetij, ki so pogosto tudi rezultat sodelovanja z znanstvenimi institucijami.

Ustvarjalce še posebej zanima, kako se znanstvena odkritja pretakajo v gospodarstvo ter kolikšni so merljivi učinki sodelovanja gospodarske in znanstvene sfere. V oddaji se trudijo tudi zapletene gospodarske in finančne zadeve predstaviti na razumljiv in privlačen način. Odprti so za teme, ki v drugih informativnih oddajah in tudi v drugih medijih niso posebej izpostavljene, a so pomembne. Dogajanje v studiu komentirajo kompetentni gostje, v petih letih se jih je v oddajah zvrstilo okoli 300. Med njimi so številni direktorji in direktorice, znanstveniki, ekonomisti, predstavniki zbornic in agencij.

V zadnjem času so v Točki preloma veliko pozornosti namenjali finančno močno podhranjeni znanosti kot najpomembnejši pospeševalki razvoja. Predstavili so znanstvenike, ki jim je uspelo pridobiti sredstva Evropskega razvojnega sveta, znanstvenike, ki iščejo proizvajalce za svoje prototipe, uspešna visokotehnološka podjetja.

Od januarja lani je Točka preloma ena od treh oddaj v okviru Studia 3, ki je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija. Glavno vodilo ustvarjalcev Točke preloma bo še naprej poglobljeno in analitično obravnavanje gospodarskih tem. V naslednjih mesecih bodo posebno pozornost namenjali deseti obletnici izbruha gospodarske krize v Sloveniji; analizirali bodo tudi, kako so to obdobje preživeli posamezna podjetja, panoge in skladi.