Mediji #družba 28.9.2018 15:48

Oddaji Tarča nagrada ambasador transparentnosti

Ljubljana, 28. septembra - Informacijski pooblaščenec je nagrado ambasador transparentnosti letos podelil oddaji Televizije Slovenija Tarča. Omenjeno nagrado vsako leto ob svetovnem dnevu pravice vedeti, 28. septembru, podelijo tistemu, ki s svojim aktivnim pristopom pomembno prispeva k ozaveščanju javnosti o pravici dostopa do informacij, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Ljubljana. Informativna oddaja Tarča na Televiziji Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljana.
Informativna oddaja Tarča na Televiziji Slovenija.
Foto: MMC RTV SLO

Tako kot zakon o dostopu do informacij javnega značaja letos praznuje 15-letnico, je tudi prva oddaja Tarče nastala v letu 2003. Prva urednica in voditeljica Tarče je bila Lidija Hren. Kasneje so uredniško mesto zasedli Špela Šipek, Ilinka Todorovski, Nataša Rijavec Bartha in Vanja Vardjan, zdaj je urednik Boštjan Kogovšek. V tem času se je v Tarči zamenjala tudi vrsta voditeljev in novinarjev, zadnji dve sezoni oddaja deluje v okviru Studia 3 z voditeljico Eriko Žnidaršič.

V Tarči je pod drobnogledom vse tisto, kar je v javnem interesu, a odgovorni skrivajo: javna sredstva in njihova poraba, transparentnost dela odgovornih, zakonitost postopkov. Zaprta vrata, prikrivanje podatkov in informacij so vsakič znova izziv za preiskovalno novinarstvo. Negospodarna poraba sredstev v zdravstvu, pri velikih infrastrukturnih projektih, razkrivanje davčnih dolžnikov, iskanje skritega premoženja, nezakonite prakse državnih uradnikov, zasebni interesi v javni sferi je le nekaj tem in področij, ki so jih v preteklosti in jih bodo tudi v prihodnosti preiskovale in razkrivale ekipe oddaje Tarča. Poleg voditelja, urednika in novinarjev oddajo ustvarjajo še režiser, producent, snemalci in montažerji, grafiki in številni drugi, brez katerih oddaje ne bi bilo.

Informacijski pooblaščenec je s priznanjem oddaji Tarča prav ob 15-letnici delovanja potrdil, da se na področju transparentnosti vsak četrtek zvečer nekaj zgodi. S tem so novinarji oddaje Tarča, ki že preiskujejo nove zgodbe, dobili tako potrditev kot tudi spodbudo za naprej. Uredništvo Tarče bo stremelo k temu, da bo oddaja še naprej opozarjala na nedopustne prakse in iskala boljše rešitve, so zagotovili na RTVS.