Startupi #družba 29.9.2018 8:30

Oktobra v Mariboru prvi Mobility Hackathon

Maribor, 29. septembra - Podjetniški inkubator Univerze v Mariboru oziroma Tovarna podjemov od 19. do 21. oktobra pripravlja prvi Mobility Hackathon. Na tekmovanje v snovanju in izdelavi prototipov inovativnih rešitev vabijo "navdušene hekerje, dizajnerje ali bizniserje", so zapisali na spletni strani. Prijave zbirajo do 16. oktobra.

Maribor. Mobility Hackathon. Foto: startupmaribor.si

Maribor.
Mobility Hackathon.
Foto: startupmaribor.si

V treh dneh intenzivnega dela, druženja in zabave bodo ekipe razvijale inovativne rešitve s področja mobilnosti, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah umetne inteligence, interneta stvari (IoT), masovnih podatkov (big data), verige podatkovnih blokov (blockchain) itd. Na voljo bo najboljša mentorska podpora izkušenih razvijalcev vrhunskih rešitev, so obljubili organizatorji.

Na dogodku bo sodelovalo 60 izbranih posameznikov. Pričakujejo prijave motiviranih in z znanjem podkovanih posameznikov in tudi startup ekip, ki si želijo inovirati na področju mobilnosti ter vzpostaviti partnerstva z Zavarovalnico Sava in drugimi uveljavljenimi podjetji iz širše regije. Na podlagi uvodnih predstavitev bodo izbrali največ 15 idej/ekip. Ekipa šteje od tri do pet članov.

Mobility hackathon služi kot predizbor za sodelovanje na inovacijskem vikendu Start:up Maribor, ki bo potekal od 16. do 18. novembra. Inovacijski vikend je mesto intenzivnega povezovanja startup ekip in uveljavljenih podjetij z namenom iskanja možnosti skupnega sodelovanja. Startup podjetja Equaleyes, U-centrix in Movalyse so v preteklosti na inovacijskih vikendih sklenili konkretna partnerstva z večjimi uveljavljenimi podjetji iz regije.

Na dogodku bodo z ekipo Tovarne podjemov, predstavniki uveljavljenih podjetij ter mentorji razvijali in prototipirali prebojne ideje rešitev na področju mobilnosti. Ob zaključku hackathona bodo ideje za rešitve predstavili strokovni komisiji ter se potegovali za privlačne nagrade in povabilo k nadaljnjemu sodelovanju s partnerji dogodka. Vsa morebitna intelektualna lastnina ostaja v lasti ekip, ki bodo rešitve razvile in predstavile.

Mobility hackathon izvajajo v okviru programa Start:up Maribor, ki ga podpira Mestna občina Maribor, v tesnem sodelovanju z Zavarovalnico Sava in drugimi partnerji, ki prispevajo nagrade in mentorje. Kot so pojasnili organizatorji, dogodek vidijo kot enega izmed načinov, da spodbudijo sodelovanje med uveljavljenimi podjetji in startupi ter tako vnesejo dodatno dinamiko v podjetniški razvoj mesta in regije.

Njihovi cilji do leta 2020 so ustvariti 200 novih podjetij, vključiti v programe 400 podjetniških ekip in ustvariti 500 novih delovnih mest.