Startupi 25.9.2018 8:30

Slovenski Protocamel prodrl na Arabski polotok

Ljubljana/Maskat, 25. septembra - Inovativno slovensko podjetje Protocamel, ki proizvaja visokokakovostne prehranske aditive za dirkalne kamele, je v Omanu z lokalnimi partnerji podpisalo terminsko pogodbo za distribucijo njihovih produktov v države Arabskega polotoka. S pridobitvijo prvega posla bo podjetje zagnalo proizvodnjo, kmalu pa načrtujejo tudi nove zaposlitve.

Ljubljana. Najstniška slovenska podjetniška ekipa Protocamel. Foto: Ustvarjalnik

Ljubljana.
Najstniška slovenska podjetniška ekipa Protocamel.
Foto: Ustvarjalnik

Kljub dejstvu, da gre za zelo mlado podjetniško ekipo, ustanoviteljici Patricija Kragelj in Tjaša Ban ter finančni direktor Matic Jug, ki so se te dni mudili v Omanu, načrtujejo, da že prihodnje leto s svojimi produkti dosežejo milijon evrov prometa, so sporočili iz podjetniškega peskovnika Ustvarjalnik.

Podjetje Protocamel je razvilo linijo prehranskih aditivov, ki rejcem kamel pomagajo zagotavljati uravnoteženo prehrano, pri čemer se naslanja na najbolj kakovostne surovine slovenskega porekla in bogato tradicijo inoviranja v kmetijstvu v naši državi. Njihova ključna konkurenčna prednost je zaščitena mešanica sestavin, ki preprečuje zakisanost želodca prežvekovalca kot posledica prevelikega zaužitja sladkorja, kar je največji problem, s katerim se srečujejo rejci dirkalnih kamel.

Največji dokaz o kakovosti slovenskih prehranskih aditivov je podjetje dobilo s povabilom za dobavo različice hrane Protocamel za dirkalne kamele kraljevega kameljega korpusa Omanskega sultana Qaboosa, ki velja za enega največjih kameljih hlevov na svetu. Doslej so namreč tudi najbolj priznani rejci prehrano svojih kamel pred dirkami temeljili na sladkorjih iz datljev in medu, ki sicer pomagajo k doseganju velikih hitrosti med dirkami, a dolgoročno izrazito negativno vplivajo na zdravje živali.

Poslovna pot podjetja Protocamel se je začela v okviru mladinskega podjetniškega peskovnika Ustvarjalnik, ki po Sloveniji organizira podjetniške delavnice, krožke in vsakoletno tekmovanje za najboljši mladinski startup, katerega zmagovalec je v letu 2018 postal prav Protocamel.

Prokuristka in soustanoviteljica podjetja Patricija Kragelj je prepričana, da bi se njihova poslovna pot težko začela, če ne bi bili na začetku deležni podpore in spodbude Ustvarjalnika, a je obenem dodala, da je v Sloveniji poslovna kultura še vedno daleč od take, kot bi se je želeli.

"Proizvodnja naše hrane bi morala steči že jutri, a žal je naš izbran proizvodni partner, veliko slovensko agroživilsko podjetje, v zadnjem trenutku pogojeval začetek sodelovanja z nami s tem, da njim predamo avtorstvo naše recepture, na kar seveda nismo mogli pristati. Tako smo bili žal prisiljeni proizvodnjo in delovna mesta, povezana z njo, preseliti v obrat v tujini," je pojasnila Kragljeva. Izrazila je upanje, "da se v bodoče mlade podjetniške ekipe ne bodo več prisiljene boriti s tovrstnimi nespodobnimi praksami". V podjetju Protocamel verjamejo, da bo mladi rod slovenskih podjetnikov spremenil poslovne prakse v državi na boljše.