Podjetja #družba 16.9.2018 11:18

Inštitut za nutricionistiko išče najbolj inovativna živila leta 2019

Ljubljana, 16. septembra - Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na trg v zadnjem letu. Pobude sprejemajo do 30. novembra, k sodelovanju pa so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.

Ljubljana.
Inštitut za nutricionistiko.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vsak proizvajalec lahko predlaga največ tri najbolj inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo več različnih živil, so sporočili z inštituta, ki bo pri izboru upošteval najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem pa posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave.

Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločena živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želijo omejevati. Tudi tokrat bodo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnihkoli dodatnih stroškov.

Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer želi inštitut prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.

Na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2019 bodo javnosti predstavili predvidoma v začetku prihodnjega leta.