Podjetja 4.10.2018 20:30

Letošnja dravsko-pomurska gazela je podjetje Stampal SB

Murska Sobota, 4. oktobra - Družba Dnevnik je danes razglasila četrtega finalista v izboru Slovenska gazela 2018, v katerem išče najboljša hitro rastoča podjetja. Naziv Dravsko-pomurska gazela 2018 je pripadel podjetju Stampal SB iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja z vročim utopnim kovanjem aluminijevih zlitin, so sporočili iz Dnevnika.

Ljubljana. Sklepna prireditev Slovenska gazela. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sklepna prireditev Slovenska gazela.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Podjetje je med vodilnimi v Evropi na področju vročega utopnega kovanja aluminijevih zlitin. Kakovost svojih izdelkov, prilagodljivost in kadrovski potencial potrjuje kot razvojni dobavitelj v industriji avtomobilov, motociklov, koles in kompresorjev. Trenutno upravlja sedem računalniško vodenih kovaških linij, ki oblikujejo odkovke različnih serij aluminijevih zlitin.

V podjetju izdelajo okoli dva milijona različnih odkovkov na leto, kupcem pa ponujajo še različne dodatne obdelave, kot so luženje, peskanje in strojna obdelava. Podjetje je leta 1999 z italijanskim partnerjem ustanovila družba Impol, ki je pozneje postala edina lastnica, so pojasnili v Dnevniku.

Od leta 2000 je podjetje skoraj podvojilo število zaposlenih (danes jih zaposlujejo 59), v istem času pa je za štirikrat povečalo prihodke. Ti so lani znašali 13,9 milijona evrov.

Podjetje se ponaša s položajem razvojnega dobavitelja svetovno znanih proizvajalcev. Njegova moč je v človeškem kapitalu - neprestanem učenju in sposobnosti sodelovanja. Tesna povezanost poslovanja, dobavljanje kakovostne litine in prenos znanj zagotavljajo podjetju izredno hitro pot od ideje do izdelka pri kupcu - v manj kot 12 tednih. Zaradi hitrosti dobave in kakovosti kovanih izdelkov na trgu dosegajo nadpovprečne svetovne cene, izbor utemeljuje komisija.

Med nominiranimi za dravsko-pomursko gazelo sta bili še podjetji Bijol iz Vuzenice, ki se ukvarja z zastopanjem in prodajo izdelkov uglednih svetovnih podjetij na področju gradbeništva in transporta ter gozdarstva in kmetijstva, in podjetje Paradajz in Renkovcev, ki goji in prodaja paradižnike znamke Lušt.

100 najhitreje rastočih podjetij podravsko-pomurske regije je v zadnjih petih letih ustvarilo 2289 novih delovnih mest, kar pomeni 65-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 5169, kar predstavlja petodstotno rast. Med vsemi šestimi regijami je podravsko-pomursko gospodarstvo ustvarilo najmanj novih delovnih mest. Za skoraj polovico na novo ustvarjenih delovnih mest je zaslužnih ravno 100 najhitreje rastočih podjetij.

100 najhitreje rastočih podjetij v podravsko-pomurski regiji je v zadnjih petih letih rast prodaje izboljšalo za 133 odstotkov, regija pa za 14 odstotkov, kar je v primerjavi z drugimi regijami najmanj.

Naslednji izbor regijske gazele bo prihodnji teden, ko bo razglašena gorenjska gazela. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2018 bo 24. oktobra v Ljubljani.

Projekt poteka od leta 1991, nadgrajen s šestimi regijskimi in nacionalnim izborom pa je od leta 2001. Naziv zlate gazele za lani je prejelo žalsko podjetje Tehnos. Srebrna gazela je šla v roke podjetju Sitor stiskalnice iz Pivke, bronasta pa Varisu iz Lendave.