Ljubljana, 13. septembra - Na dvodnevni mednarodni konferenci v Ljubljani Zgodbe staranja, ki se bo začela danes, bodo na proces staranja pogledali z različnih vidikov od nevrologije do literature. Na konferenci pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco želijo podati širok pogled na staranje, so za STA povedali organizatorji.

Predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Zvezdan Pirtošek bo danes spregovoril o nevrologiji staranja med predsodki, miti in dejstvi. Raziskovalec s področja matičnih celic in genskega inženiringa Gregor Majdič se bo osredotočil na vprašanje, zakaj se staramo. Strokovnjak s področja biologije staranja in izredni dekan za staranje Univerze v Newcastlu v Veliki Britaniji Tom Kirkwood pa bo pojasnil, zakaj se sploh staramo.

Raziskovalka otroške in mladinske literature Ingrid Tomkowiak z Univerze v Zürichu bo danes popoldne razmišljala o odnosu med otrokom in starostjo, raziskovalko s področja etike Valentino Hribar Sorčan z ljubljanske filozofske fakultete pa bodo zanimali spomini in nostalgija v času staranja.

V petek bodo še zlasti pogledali na staranje z vidika literature, na okrogli mizi pa govorili o dobrih praksah na področju medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja.

Konferenca je del projekta Zgodbe staranja, ki poteka pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za Unesco v sodelovanju z Inštitutom Nove revije in slovenske sekcije IBBY.