Turizem 12.9.2018 14:17

S projektom Mala barka 2 do čezmejne turistične destinacije

Izola, 12. septembra - Čezmejni projekt Mala barka 2, ki se bo zaključil marca prihodnje leto, je tako partnerjem v Sloveniji kot na Hrvaškem omogočil več konkretnih investicij, od postavitve infrastrukture do nadgradnje prireditev. Kot so danes ugotavljali partnerji v projektu, se oblikuje tudi enotna turistična destinacija, ki je za turiste lahko še posebej privlačna.

Izola, Manziolijeva palača.
Novinarska konferenca Občine Izola in Turističnega združenja Izola s predstavitvijo aktivnosti čezmejnega projekta Mala barka 2
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola, Manziolijeva palača.
Novinarska konferenca Občine Izola in Turističnega združenja Izola s predstavitvijo aktivnosti čezmejnega projekta Mala barka 2
Jasna Softič, Dean Kocjančič in Melita Ravkar.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Čezmejni projekt Mala barka 2 poteka že dve leti in je namenjen vrednotenju pomorske dediščine v okviru razvoja kulturnega in trajnostnega turizma obale slovenske-hrvaškega obmejnega območja ter združuje osem partnerjev z obeh strani meje. Vrednost projekta znaša nekaj več kot 2,16 milijona evrov, pri čemer se v 85 odstotkih sofinancira iz nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Osnovna zamisel projekta je turistična valorizacija pomorske dediščine, pri čemer želijo oz. so delno že uspeli osnovati novo turistično destinacijo s ponudbo čezmejnih kulturno-turističnih produktov, je na današnji novinarski konferenci v Izoli povedala Melita Ravkar iz Primorsko-goranske županije, vodilnega partnerja v projektu.

Kot je namreč izpostavila direktorica turističnega združenja omenjene županije Irena Peršič Živadinov, v dobi globalizacije in vse bolj enolične turistične ponudbe goste privlačijo prav produkti, ki so drugačni in se jih spomnijo.

Slovenski partnerji v projektu so v dveh letih realizirali marsikaj. Tako so v Turističnem združenju Izola po besedah njegovega direktorja Deana Kocjančiča med drugim uredili nov turistično-informacijski center, z itinerarjem, ki povezuje deset točk v mestu, pa ustvarili integralni turistični proizvod. Izolska občina pa je uspela urediti interpretacijski center in obnovila več starih plovil, je dodala Irena Zavrtanik.

Šlo je tudi za mehke vsebine. Tako je piranska občina denimo tradicionalni pomorski krst obogatila in nadgradila v tridnevno prireditev, je navedla Jasna Softič. Direktor pomorskega muzeja Piran Franco Juri pa je poleg obnove in izdelave tradicionalnih plovil - v kratkem bodo splavili repliko t.i. topa - poudaril tudi izjemno sinergijo med partnerji. ""Kar se sedaj oblikuje, je nekakšna istrsko-kvarnerska regija, ki postaja vse bolj privlačna," je ocenil.

Kocjančič pa si je glede na dosežene rezultate in vzpostavitev enotne turistične destinacije obalnega območja zaželel, da bi s podobnimi projekti nadaljevali tudi v prihodnosti.