Ljubljana se tudi letos s številnimi aktivnostmi pridružuje evropskemu tednu mobilnosti

Ljubljana, 11. septembra - Mestna občina Ljubljana (Mol) bo tudi letos sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom. V tem času bodo potekale številne aktivnosti in dogodki o trajnostni mobilnosti in varnosti v prometu, med drugim dan brez avtomobila, za motorni promet bodo zaprli Slovensko cesto, postavili bodo tudi radarje.

"Namen Evropskega tedna mobilnosti je doseči večjo kakovost življenja v mestih, predvsem s spodbujanjem sprememb potovalnih navad, ki naj bi postale bolj trajnostne," je na današnji novinarski konferenci o tednu mobilnosti dejal podžupan Mol Dejan Crnek.

Poudaril je, da mora mesto na tem področju čim več omogočati ter ozaveščati in spodbujati meščane, da spoznajo in preizkusijo različne načine mobilnosti, ki so trajnostno naravnani in ki jih sicer ne uporabljajo. Crnek je tudi poudaril, da v Ljubljani aktivnosti za trajnostni napredek potekajo čez vse leto.

Med tednom mobilnosti pa lahko po njegovih besedah pregledajo, kaj so do sedaj na tem področju naredili, in zberejo nove ideje, ki jih lahko implementirajo v trajnostno vizijo Ljubljane.

Mestna uprava, javni zavodi, podjetja in druge organizacije za letošnji teden mobilnosti načrtujejo 12 trajnih ukrepov, deset tedenskih aktivnosti ter več kot 40 dogodkov in dnevnih dejavnosti na temo trajnostne mobilnosti, varnosti v prometu, varstva okolja, zdravja in kakovosti bivanja za vse generacije.

Lokalni koordinator tedna mobilnosti Matic Sopotnik je pojasnil, da bo 22. septembra potekal že tradicionalni dan brez avtomobila. Ta dan bo vožnja z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) brezplačna, brezplačno pa bo tudi parkiranje na P+R parkiriščih podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu tedna bo sicer omogočen za osnovne šole in vrtce Mol ter obiskovalce predstav ljubljanskega Kinodvora ob predložitvi vstopnice.

Prav tako bo na dan brez avtomobila za motorni promet zaprta Slovenska cesta na odseku od Aškerčeve do Šubičeve ceste.

Sopotnik je dodal, da največji poudarek dajejo trajnostnim ukrepom, med drugim so v ponedeljek uredili kolesarsko stezo na cesti Ob dolenjski železnici, na Vojkovi ulici bodo uredili varni prehod za pešce. Poleg tega bodo med drugim uredili nekatere površine za pešce in kolesarje ter avtobusno postajo pri ZOO Ljubljana.

Vodja odseka za redarstvo mestne uprave Mol Darijo Kolundžić pa je pojasnil, da bodo v tednu mobilnosti sledili svojemu poslanstvu na področju varnosti cestnega prometa in varovanja narave, usmerili pa se bodo med drugim v nadzore predvsem v območjih za pešce in kolesarje ter nadzore motornih vozil na območju zapor.

V okviru nadzorovanja hitrosti bodo postavili tudi tri samodejne merilne naprave, ki bodo predvidoma na Cesti Dolomitskega odreda, Ulici Pohorskega bataljona in Zadobrovški cesti.

Direktor LPP Peter Horvat je dejal, da se je v zadnjih letih število uporabnikov mestnega prometa iz 450.000 povišalo na 550.000 letno, dnevno pa ga uporablja 80.000 prebivalcev. "Ljubljana kot takšna je velik uporabnik javnega prevoza," je dodal. Hkrati pa je pozval prebivalce in obiskovalce prestolnice, naj uporabljajo javni prevoz, se po njej sprehajajo peš ali uporabljajo kolo.

Sicer pa letošnji teden mobilnosti, ki se mu Ljubljana pridružuje že 17. leto zaporedoma, poteka pod sloganom Združuj in učinkovito potuj. Slogan poudarja, da lahko s kombiniranjem različnih načinov mobilnosti v istem potovanju (na primer avtobus in kolo) bolj učinkovito opravimo začrtano pot in tako tudi ne onesnažujemo našega mesta.