Mladinska knjiga z jesensko bero novih knjig za mlade bralce

Ljubljana, 11. septembra - Zbirka Čebelica, ki pri Mladinski knjigi že več kot šest desetletij leta za najmlajšimi bralci, je bogatejša za štiri naslove. Jesensko bero novosti pri založbi pa dopolnjujejo še tri knjige. Veliko jih je nastalo skozi ali v mislih za reviji Cicido in Ciciban, tako so tokrat v knjižni obliki ponovno oživeli liki, kot so Kroki, Pika in Cicibanda.

Prva iz zbirke Čebelica je pripoved o krokodilu Krokiju in njegovih prijateljih, zajcu Tinetu, veverici Zdenki, merjascu Pavletu in sovi Urši, ki so se nekaj let pojavljali v vsaki reviji Cicido, ilustrator Silvan Omerzu in Meta Brulec pa sta jo, kot sta povedala na današnji predstavitvi, priredila po lutkovni predstavi. Kroki praznuje rojstni dan in misli, da so prijatelji pozabili nanj, a ga presenetijo z veliko torto in darilom.

Kroki in prijatelji je pripoved, ki najmlajšim bralcem na preprost in neposreden način spregovori o prijateljstvu. Po besedah Mete Brulec vsebuje skrita sporočila o tem, da ni lepo zamujati, da je treba lepo skrbeti za svoje stvari - to na primer sporoča pripetljaj, ko Kroki pozabi zaliti lončnico, ki mu jo je podarila strastna vrtnarka Zdenka - in da prijatelji niso samoumevni.

V reviji Cicido so svoje mesto našle tudi kratke zgodbe o dogodivščinah predšolke Pike pisatelja Cvetka Zagorskega (1916-2006). Prvič so izšle pred 50 leti v zbirki kratkih zgodb Vse o Piki s podobami Lidije Osterc, zdaj pa so z ilustracijami Ane Zavadlav zaživele v knjigi z naslovom Pika. V Piki se lahko po besedah urednice Irene Matko Lukan prepozna vsak otrok, Ana Zavadlav pa je po oceni likovnega urednika Pavleta Učakarja trenutno ena najprodornejših slovenskih ilustratork. Njena ilustracija je "zelo moderna, skorajda fantovsko nesramna in ostra, po drugi strani pa polna miline in posebnega odnosa do otrok".

Iz zakladnice ljudskih pravljic je Slavica Remškar za zbirko Čebelica priredila kubansko pravljico Čarovničin dvorec. Prevedla jo je Katarina Minatti, z ilustracijami pa opremila Tanja Komadina. Slavico Remškar je zgodba pritegnila, ker, kot je pojasnila, govori o izkoriščanju otrok kot delovne sile. Čarovnica ima namreč v kleteh svojega gradu tovarno metel, ki jih je prodajala kot navadna ženska in ugrabljala otroke, ki so morali delati zanjo. Zgodba po besedah ilustratorke ponuja nešteto interpretacij, je dramatična in ena njenih najljubših, kar jih je kdaj ilustrirala za revijo. Ustvarjala je namreč z mislimi za objavo v Cicibanu.

Knjiga Kdo in kaj? Razvozlaj! prinaša izbor najboljših ugank Ambroža Kvartiča, ki jih sicer zadnjih nekaj let sestavlja in objavlja v reviji Ciciban. Knjigo, še eno iz zbirke Čebelica, je z ilustracijami opremil Igor Šinkovec. Ta je ilustriral tudi knjigo Telefon ali tisoč stvari Andreja E. Skubica z zgodbo o kamnu, ki že milijone let živi v gorah, in o pametnem telefonu, ki ga je izgubil David.

Mak, Regina, Sonček, Bilka, Evgenij in Hiphop Rozi že vrsto let navdušujejo bralce Cicibana, zdaj pa je Cicibanda zaživela še v slikanici Jelke Godec Schmidt in Tomaža Tomšiča. Kot je pojasnila ilustratorka, striparka in pisateljica, avtorica priljubljenih stripov Vrtec Pri veseli kravi, so glavne junakinje pošasti, ki pa so premalo zoprne in jih zato izženejo iz mesta Pošastovec, vseskozi pa so v konfliktu z županom Gnilozobom.

Knjiga Ta luštne ljudske prinaša izbor 12 prepoznavnih in tudi manj poznanih pesmi iz zakladnice slovenske ljudske dediščine, kot je Rezijankica. Opravila ga je glasbena urednica Metka Pušenjak. Knjigo dopolnjuje zgoščenka z izvirno vokalno-inštrumentalno priredbo otroškega pevskega zbora in solistke. Vizualno podobo jim je nadel Zvonko Čoh.