Podjetja #družba 11.9.2018 6:45

V Sloveniji zaživel konzorcij European Blockchain HUB

Ljubljana, 11. septembra - V Sloveniji je letos začel delovati konzorcij European Blockchain HUB (EUBC HUB). Gre za organizacijo s ciljem ustvariti globalno mrežo, ki povezuje, izobražuje in uvaja iniciative in projekte, povezane s tehnologijo blockchain.

Ljubljana.
Z leve proti desni: Nena Dokuzov z ministrstva ta gospodarski razvoj in tehnologijo, Rex Yeap Zong Xin, član svetovalnega odbora EUBC HUB, Blaž Golob, predsednik in glavni izvršni direktor EUBC HUB, Tadej Slapnik, predsednik svetovalnega odbora EUBC HUB, Gregor Novak, glavni izvršni direktor podjetja SunContract and član upravnega odbora EUBC HUB.
Foto: www.eubchub.eu

Ljubljana.
Blaž Golob, predsednik in glavni izvršni direktor EUBC HUB.
Foto: www.eubchub.eu

Ljubljana.
Blaž Golob, predsednik in glavni izvršni direktor EUBC HUB.
Foto: www.eubchub.eu

Ljubljana.
Rex Yeap Zong Xin, predstavnik Asia Blockchain Hub in član svetovalnega odbora EUBC HUB.
Foto: www.eubchub.eu

Ljubljana.
Gregor Novak, glavni izvršni direktor podjetja SunContract and član upravnega odbora EUBC HUB.
Foto: www.eubchub.eu

EUBC HUB je bil ustanovljen maja letos in ima pravni status zadruge, kar pomeni, da gre za izrazito odprto organizacijo, temelječo na članstvu, ki ga povezujejo trije cilji, pojasnjuje predsednik in glavni izvršni direktor EUBC HUB Blaž Golob.

"Prvi cilj je zagovorništvo tehnologij blockchain z željo po dialogu z regulatornim okoljem, drugi cilj je izobraževati poslovna okolja in osveščati vse deležnike, da razumejo potencial za družbeni napredek, ki ga nudijo tehnologije blockchain. Tretji cilj je dejstvo, da bodo projekti EUBC HUB identificirani s strani naših članov, ideje za projekte pa generirane horizontalno, s povezovanjem delujoče mreže deležnikov," pravi Golob.

Tadej Slapnik, predsednik svetovalnega odbora EUBC HUB in nekdanji državni sekretar v kabinetu slovenske vlade, je pomembnost tehnologij blockchain za gospodarsko rast Slovenije umestil v širši koncept Slovenije kot referenčne države na področju digitalnih tehnologij.

Slovenska vlada je namreč sprejela sklep, da Slovenija Evropski komisiji predloži vlogo za izvedbo projekta MusicNOW, ki se izvaja v okviru Konzorcija evropske raziskovalne infrastrukture (ERIC). Sklenila je tudi, da Slovenija pri projektu MusicNOW sodeluje kot polnopravna članica in pooblašča ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, da Evropski komisiji predloži vlogo za ustanovitev ERIC-a.

"Osnovna naloga ERIC je vzpostaviti in aktivirati razvojno/inovacijsko/raziskovalno infrastrukturo na neekonomskih temeljih - oziroma gre za omejeno ekonomsko aktivnost -, s katero lahko prispevamo k opredelitvi ustreznega pravnega in regulatornega okvira in ga prilagodimo zahtevam nove tehnologije," je povedal Slapnik.

EUBC HUB je sicer kmalu po ustanovitvi, julija 2018, v Maleziji organiziral prvi povezovalni in mreženjski dogodek: Blockchain vozlišče za Azijo, kjer je predstavil in proaktivno povezal vse ključne azijske deležnike in napovedal globalne aktivnosti.

"Namen dogodkov je povezati vse deležnike, tehnologe razvijalce, regulatorno in podjetniško okolje. Ambicija vozlišč je tudi identificirati mednarodne iniciative, povezave projekte, sodelovanje," navaja član svetovalnega odbora EUBC HUB in vodja azijsko-evropskih vozlišč Rex Yeap.

V oktobru tako sledi serija vozlišč EUBC HUB v Aziji (Džakarta, Hošiminh, Manila, Kuala Lumpur, Honk Kong, Tokio, Taipei, Bangkok, Singapur, Jeju in Bangalore), ki se jim bodo pridružila tudi vozlišča v evropskih mestih (Barcelona, London, Luksemburg, Bern, Varšava, Berlin, Dunaj, Stockholm).

Sklepni dogodek bo 18. januarja 2019 v Ljubljani, kjer napovedujejo več kot 1500 udeležencev, med njimi bodo tudi vladni predstavniki azijskih vlad, strokovnjaki in globalna podjetja.

V EUBC HUB sodeluje tudi slovensko startup podjetje SunContract. Kot pravi Gregor Novak, soustanovitelj in direktor platforme SunContract ter član upravnega odbora EUBC HUB, bodo s to vlogo dodatno podprli svoje načrte za širitev platforme, hkrati pa v samem konzorciju prevzemajo vlogo nosilca na področju energetike.