Podjetja 9.9.2018 11:55

Na Dansko odhaja delegacija s področja robotike

Odense/Ljubljana, 9. septembra - Pod okriljem javne agencije Spirit in partnerjev danes na Dansko odhaja 28-članska poslovno-razvojna delegacija. V njej so predstavniki slovenskih podjetij in institucij, ki se ukvarjajo z razvojem robotike in avtomatizacije. Na obisku se bodo povezovali z mednarodnimi strokovnjaki in obiskali sejem robotike R-18, ki se odpira v torek.

Ljubljana.
Robot, robotika, znanost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Danska velja za eno najbolj aktivnih držav pri spodbujanju razvoja robotike v EU. Posebno vlogo v robotiki ima mesto Odense, ki je v manj kot desetih letih po zaprtju ladjedelnice leta 2009, ki je nudila zaposlitev večini prebivalcev, postalo sedež svetovno znanih kompetenčnih centrov s področja robotike in dronov, so sporočili iz agencije Spirit.

Člani poslovno razvojne delegacije se bodo med drugim srečali s člani in predstavniki danskega združenja inženirjev in sistema Odense Robotics. To je visokotehnološki sistem, ki vključuje več kot 120 podjetij, ki se ukvarjajo z robotiko in avtomatizacijo, dobavitelje, izobraževalne in raziskovalne institucije, investicijski kapital in javne akterje.

Delegacija iz Slovenije bo obiskala tudi sejem robotike R-18. Na njem bo slovenskim predstavnikom s področja robotike namenjen poseben dogodek, na katerem bodo danskim partnerjem predstavili svoje dosežke in rešitve.

Javna agencija Spirit Slovenija delegacijo organizira skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve, Kompetenčnim centrom Roboflex, Strateško-razvojnim inovacijskim partnerstvom Tovarne prihodnosti, Danskim združenjem inženirjev, nacionalno inovacijsko mrežo RoboCluster, ki združuje dansko strokovno znanje na področju raziskav, razvoja in oblikovanja robotike, ter organizatorji sejma robotike R-18.