Turizem 19.8.2018 10:24

Turistične kmetije z dobrim obiskom, gosti tudi iz zelo oddaljenih držav

Brežice/Solčava, 19. avgusta - Večina slovenskih turističnih kmetij letos beleži podoben ali boljši obisk kot lani. Med obiskovalci je več tujih kot domačih gostov, največ jih je iz Nemčije, Belgije, Avstrije, Nizozemske, Francije, Italije in ZDA. Gostje povprečno na kmetijah dopustujejo tri dni, so za STA pojasnili na Združenju turističnih kmetij Slovenije.

Cerkno. Turistična kmetija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Cerkno.
Turistična kmetija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Turiste, ki si za oddih izberejo turistične kmetije po Sloveniji, največ zanimajo pristna doma pripravljena hrana in pijača, znamenitosti v bližini kmetij, narava in mir ter možnosti športnih dejavnosti, predvsem pohodništvo in kolesarjenje, ugotavljajo na Združenju turističnih kmetij Slovenije, ki povezuje skoraj 400 turističnih kmetij. Člani združenja razpolagajo z okoli 2600 ležišči in okoli 11.800 sedeži.

"Nekateri gostje k nam prihajajo še iz časa nekdanje Jugoslavije," je za STA povedal Franc Ošep s turistične kmetije Bevšek-Ošep na Solčavskem, kjer ponujajo prenočišča in prehrano. Tudi pri njih prevladujejo tuji gostje, največ je Hrvatov.

Sezona na tej turistični kmetiji, ki je razglašena tudi za kulturni spomenik, traja od aprila do oktobra, največ gostov pa naštejejo julija in avgusta. Nekaj jih pri njih preživlja tudi božično-novoletne praznike.

Gostom nastanitev na tej kmetiji večinoma služi kot izhodišče za pohodne in kolesarske ture, kdaj tudi kdo kaj pomaga na kmetiji, je povedal Ošep. Ocenjuje, da jim turizem prinaša eno delovno mesto na kmetiji, kjer se sicer tričlanska družina preživlja še z živinorejo in gozdarstvom.

Podobno kot večina drugih turističnih kmetij tudi na tej solčavski kmetiji rezervacije večinoma prejemajo prek spletnih rezervacijskih portalov ter lastne spletne strani. Mnoge kmetije pa danes stike z gosti najdejo prek družbenih omrežij.

Tako je pot do kmetije Bevšek-Ošep, ki leži pred vstopom v slikovito dolino Robanov kot, zanesla tudi že goste iz držav Azije in Južne Amerike, je še povedal Ošep.

Dobro obiskanost v letošnjem poletju beležijo tudi turistične kmetije v Posavju. Med obiskovalci je več tujih gostov, v te kraje jih privabijo bližnje toplice, veliko je tudi prehodnih gostov, je za STA povedal Matija Vimpolšek s Turistične kmetije Vimpolšek, ki je tudi predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije.

"Obiska na turističnih kmetijah bo vsako leto več," je prepričan Vimpolšek, ki iz izkušenj pravi, da so turisti navdušeni nad Slovenijo in da bi turističnih kmetij v Sloveniji lahko bilo še več. "Pri nas še nimamo nastanitev, pa imamo torej brez kakršnegakoli oglaševanja od tri do štiri klice dnevno za sobe," je dodal. Za zdaj imajo na kmetiji kulinarično ponudbo, postanek omogočajo avtodomom, v prihodnosti pa bi radi dokončali tudi lastne nastanitvene zmogljivosti.

Vimpolšek ocenjuje, da je uspešen razvoj turizma na kmetiji v največji meri odvisen od truda, ki ga posamezniki vložijo v to, in tega, koliko se ukvarjajo z gosti. "Dobra beseda gosta je več, kot lahko pokažemo s fotografijo na spletni strani ali še čim," je še dejal predsednik združenja turističnih kmetij, ki pozitivne in hitre premike v razvoju turističnih kmetij opaža tudi pri mladih prevzemnikih kmetij. V njegovi štiričlanski družini turizem za zdaj omogoča eno zaposlitev, saj ima žena še svojo službo. Ob ureditvi nastanitev pa bi se to lahko spremenilo, je še dejal.

V Sloveniji je po leto starih podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 446 izletniških kmetij, 81 vinotočev, 26 osmic in 395 turističnih kmetij z nastanitvijo. Skupaj premorejo nekaj manj kot 34.000 sedežev in nekaj manj kot 4800 ležišč.