18.8.2018 6:00

V Piranu danes v ospredju delfini

Piran, 18. avgusta - Piran bo danes v znamenju delfinov. Društvo za morske sesalce Morigenos namreč 12. leto zapored pripravlja t. i. dan delfinov z naslovom Moji, tvoji, naši delfini. Slovensko morje je pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste velika pliskavka, ki je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste pa nas obiščejo redkeje.

Piran. Društvo za morske sesalce Morigenos. Foto: Anže Malovrh/STA

Piran.
Društvo za morske sesalce Morigenos.
Foto: Anže Malovrh/STA

Društvo Morigenos delfine v slovenskem morju preučuje in spremlja od leta 2002, ko je začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog teh morskih sesalcev na področju Slovenije in okoliških voda. Katalog vključuje več kot 150 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor.

Delfini slovensko morje uporabljajo za prehranjevanje, igro, počitek, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. Slovenske vode bolj ali manj redno uporablja okoli 70 do 100 delfinov, med njimi tudi samice z mladički. Nekateri se tukaj zadržujejo občasno, drugi redno, ugotavljajo v društvu.

Delfini so pomemben del morskega ekosistema, njihov obstoj pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi, npr. onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov in splošna degradacija morja in obale. "Toda to, da so delfini še vedno tukaj, je dober znak, ki nam pravi, da je naše morje vredno varovati," poudarjajo v društvu.

Prireditev se bo danes začela ob 15.15 na Tartinijevem trgu, kjer bo do 19.30 postavljena info-stojnica društva Morigenos, potekale bodo tudi ustvarjalne delavnice za otroke.

Pri piranskem zvoniku bodo ob 16.30, 17.15 in 18. uri prikazali iskanje delfinov s kopenske opazovalne točke - cerkvenega zvonika, pri piranskem svetilniku bo med 16. in 19. uro med drugim na ogled razstava fotografij delfinov.

Poleg tega se bo med 16. in 19. uro moč podati na t.i. Delfinovo pot. Gre za poučni lov na zaklad, na katerega se obiskovalci podajo samostojno. Pot jih bo vodila po Piranu skozi tri postaje, kjer se bodo preizkusili v različnih nalogah.

Prireditev se bo sklenila z interaktivno predstavitvijo zanimivega življenja delfinov iz slovenskega morja (ob 19. uri) in premierno projekcijo filma o kalifornijski pliskavki-vaquiti Souls Of The Vermilion Sea (ob 20. uri).