Turizem 16.8.2018 16:17

Praznična sreda rekordna za Ljubljanski grad

Ljubljana, 16. avgusta - Slovenski turizem v letošnjem poletju ruši rekorde. Na praznično sredo so tako na Ljubljanskem gradu zabeležili rekordno število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo, in sicer 3670, so danes sporočili s te ljubljanske atrakcije. V zadnjih petih dneh so števci prehodov na Ljubljanskem gradu zabeležili nekaj manj kot 40.000 obiskovalcev.

Ljubljana. Vzpenjača na Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vzpenjača na Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Te dni padajo rekordi v slovenskem turizmu. V sredo so iz Postojnske jame sporočili, da je to podzemno lepotico, Predjamski grad in druge znamenitosti, združene pod streho Parka Postojnska jama, v enem dnevu prvič obiskalo več kot 14.000 ljudi.

Danes je sledilo obvestilo o novem rekordu na Ljubljanskem gradu. To osrednjo turistično točko Ljubljane je sicer lani obiskalo rekordnih 1.373.319 obiskovalcev, kar je 126.496 več kot leto prej. Tirna vzpenjača je lani na letni ravni prvič presegla 500.000 potnikov.

Celotno Ljubljano je medtem lani obiskalo 841.320 turistov, kar je bilo za 14 odstotkov več kot v predhodnem letu. Letos se vsaj v poletni sezoni kaže bolj umirjena rast. Prestolnica kljub vse večjemu številu turistov ostaja butična destinacija, zagotavljajo v Turizmu Ljubljana.

"Kljub temu, da postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov," so v začetku junija pojasnjevali v Turizmu Ljubljana. Med drugim skušajo turiste popeljati izven starega mestnega jedra v manj obiskane predele Ljubljane, v širšo regijo ali na izlete drugod po Sloveniji.

Odločili so se tudi izmeriti meje ljubljanskega turizma, na podlagi rezultatov raziskave pa naj bi v prestolnici zastavili dodatne strateške ukrepe za spremljanje in upravljanje turističnih tokov.