15.8.2018 12:08

Študija svari pred izredno toplim vremenom do leta 2022

Pariz, 15. avgusta - Globalno segrevanje podnebja, za katerega je odgovoren človek, in naravni dvig temperature Zemljine površine bosta poskrbela za izredno vročih pet let, navaja nova študija. Od letos pa do leta 2022 lahko pričakujemo še posebej visoke temperature.

Hrvaška, Zagreb. Poletje, vročina, vročinski val, visoke temperature. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Poletje, vročina, vročinski val, visoke temperature.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. Vročina, voda, osvežitev. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Vročina, voda, osvežitev.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Ljubljana, Vročina, voda, ljudje, osvežitev. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana,
Vročina, voda, ljudje, osvežitev.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zanje bo poskrbel dvojni učinek podnebnih sprememb in naravnih nihanj, navaja študija, v torek objavljena v reviji Nature Communications. Naravna topla faza "še utrjuje dolgoročne podnebne spremembe", je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP poudaril eden od avtorjev študije Florian Sevellec z univerze v Brestu. "Ta faza naj bi trajala najmanj pet let."

Sevellec in Sybren Drijfhout sta razvila novo statistično metodo napovedovanja, ki kaže, da bo imelo naravno segrevanje v prihodnjih petih letih približno enak učinek kot segrevanje, ki ga povzroča človek. To nakazuje na verjetnost zelo visokih temperatur zraka in površin morij.

Študija torej kaže, da se bomo morali pripraviti na večjo verjetnost "izredno toplih dogodkov" vsaj do leta 2022. Njene ugotovitve nakazujejo tudi hitro segrevanje oceanov, kar povečuje tveganje za orkane, tajfune in druge izredne vremenske pojave, navaja britanski časnik Times.

Britanski mediji sicer dodajajo, da je študija pravilno napovedala vročinski val, ki je letos prizadel Veliko Britanijo in številne druge dele Evrope in sveta. Znanstvenika sta namreč svoje delo v recenzijo reviji predložila že januarja.