Podjetja 14.8.2018 10:49

Telekom Slovenije omogoča pogovore prek brezžičnega omrežja

Ljubljana, 14. avgusta - Telekom Slovenije uporabnikom, ki uporabljajo zmogljivejše pametne telefone znamke Samsung, po novem omogoča uporabo govornih storitev prek brezžičnega omrežja WiFi. Storitev, poimenovana Voice over WiFi (VoWiFi), ki jo v družbi po lastnih navedbah ponujajo kot prvi med operaterji, prinaša več koristi.

Ljubljana. Telekom Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Telekom Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Storitev uporabnikom tako omogoča istočasno uporabo govornih storitev in prenosa podatkov, hitrejšo vzpostavitev klica, visoko kakovost zvoka s privzeto uporabo govora visoke ločljivosti, manjšo porabo baterije ter prehod zveze med povezavo WiFi in mobilnima omrežjema 4G oz. njegove nadgradnje LTE v domačem omrežju, so pojasnili v Telekomu Slovenije.

Ob tem po njihovih navedbah zagotavlja boljšo dosegljivost uporabnikov povsod, kjer je prenos govora boljši prek brezžične povezave kot prek mobilnega signala, na primer v bolj zaprtih prostorih na domu ali na obmejnih območjih. S storitvijo VoWiFi so klici in sporočila SMS prek omrežja WiFi uporabnikom na voljo tudi v primeru, če mobilni prenos podatkov izklopijo, saj se obravnavajo kot običajni klici oz. sporočila, tudi v tujini.

Storitev VoWiFi je v omrežju Telekoma Slovenije zaenkrat na voljo uporabnikom novejših mobitelov serije Samsung Galaxy, od modela A3 2017 dalje, ki so posodobljeni z najnovejšo različico operacijskega sistema ter imajo vključeno tako storitev hitri internet LTE/4G kot storitev VoLTE. Uporabniki si storitev VoWiFi vklopijo prek sporočila SMS.

Uporabnikom se minute odhodnih klicev in poslana sporočila odštejejo od zakupljenih količin naročniškega paketa oz. se obračunavajo po ceniku. Navedeno velja tudi med gostovanjem v tujini, in sicer kjerkoli po svetu, kjer je na voljo ustrezno omrežje WiFi.

Ob tem je vgrajeno varovalo - če naročnik v času gostovanja kliče prek storitve VoWiFi in se med klicem povezava mobitela prenese z omrežja WiFi na mobilno omrežje tujega operaterja, v katerem je možno gostovanje, se klic samodejno prekine. Uporabnik tako za lažji nadzor stroškov v tujini ve, kdaj opravlja klic prek storitve VoWiFi in kdaj prek gostovanja pri mobilnem operaterju.

Ob tem storitev VoWiFi po pojasnilih Telekoma Slovenije temelji na preverjanju pristnosti uporabnika prek kartice SIM, kar naj bi zagotavljalo večjo varnost v primerjavi s storitvami, kot so Viber, Skype, Telegram idr.

Zaradi zagotavljanja še boljše varnosti in kakovosti mobilnih komunikacij v Telekomu Slovenije storitev VoWiFi testirajo tudi na mobitelih z operacijskih sistemom Android ostalih proizvajalcev in mobitelih iphone, saj želijo v prihodnje storitev omogočiti vsem uporabnikom.