Podjetja 14.8.2018 9:11

Jajcem iz baterijske reje se bo odrekel tudi Spar

Ljubljana, 14. avgusta - Tudi v Sparu Slovenija so se odločili odreči jajcem iz baterijske reje. "V podjetju Spar Slovenija smo se odločili, da do konca leta 2020 na naših policah ne bo več jajc kokoši iz baterijske reje," so iz podjetja sporočili organizatorjem kampanje Imaš jajca - Društvu za zaščito živali Ljubljana in zavodu Danes je nov dan.

Ljubljana. Jajca. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Jajca.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"V Sparu Slovenija podpiramo vsa prizadevanja za trajnostno sonaravni razvoj in v tem okviru tudi razmislek o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic," so poudarili v trgovski verigi. Ob tem so obljubili, da bodo jajca iz baterijske reje s polic umaknili do konca leta 2020.

Pobudniki kampanje Imaš jajca so od konca marca do srede aprila zbrali 13.496 podpisov pod peticijo, ki poziva trgovce, naj se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje. Peticijo so naslovili na vodstva trgovskih verig Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Jagros, Eurospin eko ter Rudnidis, ki upravlja s centri E.Leclerc.

Prejšnji teden so sporočili, da sta se k (postopni) odpravi jajc iz baterijske reje iz svoje ponudbe zavezali trgovski verigi E.Leclerc in Eurospin. Eurospin naj bi to izpeljal do konca avgusta letos, E.Leclerc pa bo do leta 2020 opustil prodajo jajc kokoši iz baterijske reje, ki jih prodaja pod svojo blagovno znamko, za celoten oddelek jajc pa se k istemu zavezuje do leta 2025.

Še naprej velja, da se je na peticijo zavrnilno odzval Mercator. V tem trgovcu so se sicer zavzeli za razpravo "v strokovnih in nadzornih krogih, seveda s participacijo vse zainteresirane javnosti, torej tudi nevladnih organizacij in kupcev". Medtem pa se trgovski verigi Tuš in Jager na poziv nista odzvali.

Že lani so se sicer jajcem iz baterijske reje odrekli v Hoferju in Lidlu.