Turizem 10.8.2018 8:40

V Črni se začenja 63. koroški turistični teden

Črna na Koroškem, 10. avgusta - V Črni na Koroškem se danes začenja 63. koroški turistični teden, ena najstarejših tovrstnih prireditev v Sloveniji. Vse do 19. avgusta prinaša okoli 70 različnih družabnih, kulturnih, športnih in zabavnih prireditev za vse generacije. V času turističnega tedna v Črni pričakujejo od 20.000 do 30.000 obiskovalcev, največ na praznični 15. avgust.

Črna na Koroškem, občina.
Plakat programa 63. koroškega turističnega tedna.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Prireditve v okviru črnjanskega turističnega tedna pripravljajo društva, klubi in občina, osrednji povezovalec dogajanja pa je Turistično društvo Črna na Koroškem. Kot je nedavno ob predstavitvi dogajanja povedala predsednica turističnega društva Štefanija Emeršič, je v pripravo vključenih več kot polovica Črnjanov, vsi pa so turistični teden vzeli za svojega.

Posebnost današnjega prvega dne je, da bodo dogajanje začeli s prireditvijo na Prevaljah, v tamkajšnjem Domu starejših na Fari, kjer biva veliko starejših Črnjanov, ki so živeli z vsakoletnim turističnim tednom. V sami Črni pa danes načrtujejo turnir v kegljanju, odprtje klekljarske razstave in večer z zabavno glasbo. Podobnih večerov z živo glasbo bo kar nekaj v času turističnega tedna.

Veliko je načrtovanih športnih prireditev, med drugim bo to soboto popoldne potekal Maraton kralja Matjaža, ki kot novost prinaša kategorijo družinski tek. V nedeljo pričakujejo veliko obiskovalcev na kmečki povorki, v ponedeljek zvečer pripravljajo literarni večer s predstavitvijo knjige rojaka Kristijana Jezernika.

Posebno srečanje, drugo po vrsti, pripravljajo za četrtek, 16. avgusta, ko se bodo na planinski koči na Grohatu pod Raduho srečali občani Črne in Solčave, med katerimi so, čeprav jih ločuje gora, spletene številne družinske in prijateljske vezi. Organizatorji bodo poskrbeli tudi za prevoz do koče, tako da se bodo lahko srečanja udeležili tudi občani, ki ne zmorejo planinskega pohoda do koče.

Slavnostna občinska seja bo prihodnjo soboto, 18. avgusta, ko bo občina med drugim podpisala listino prijateljstva s poljskim mestom Dzialoszyn, s katerim se je prvotno povezala črnjanska folklorna skupina.