V Ljubljani vrhunec srečanja Sestavljanka raznolikosti

Ljubljana, 9. avgusta - Na dvorišču Slovenske filantropije bo danes vrhunec mednarodne mladinske izmenjave Sestavljanka raznolikosti. Na prireditvi bodo udeleženci predstavili svoja nova znanja in organizirali zabavno medkulturno druženje za obiskovalce, so sporočili iz Slovenske filantropije.

Mladinske izmenjave Sestavljanka raznolikosti se letos udeležuje deset mladinskih voditeljev in 33 mladih in deset mladinskih voditeljev iz Slovenije, s Hrvaške ter iz Nemčije in Velike Britanije. Njen namen je spodbuditi neformalno in medvrstniško učenje ter medkulturno sodelovanje.

Mladi, večinoma stari od 14 do 18 let, od 31. julija v vasi Zapotok pri Kureščku raziskujejo različne tematike, ki so povezane z odraščanjem. Vprašanja identitete in odkrivanja lastnih talentov bodo raziskujejo preko različnih pristopov - od pogovornih skupin, plesa in fotografije do socialnih iger. Hkrati se bodo na zabaven način tudi učili, je za STA ob začetku izmenjave povedala vodja programa Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji Tjaša Arko.

V času skupnega bivanja so prevzeli odgovornost za vsakodnevna opravila, soočeni pa so bili z izzivi življenja v medkulturnem okolju ter s tem povezanimi vrstniškimi pridobitvami - učenjem in deljenjem znanj med vrstniki iz drugih držav - ter tako tudi sami osvajali nove veščine oziroma znanja. Spoznavali so nove kulture ter ugotavljali ali nas razlike bogatijo ali delijo.

Ob večerih so predstavljali kulture, iz katerih prihajajo, preko tradicionalnih plesov, iger, glasbe in hrane. Po izmenjavi, ki traja do sobote, bodo tako lahko bogatejši za nova prijateljstva, ne glede na različne osebne okoliščine vsakega izmed njih, so še zapisali organizatorji.