Mediji 1.8.2018 18:41

Novinarski organizaciji kritični do belgijske takse za novinarje

Ljubljana/Bruselj, 1. avgusta - V Društvu novinarjev Slovenije in Združenju novinarjev in publicistov so kritični do belgijske uvedbe varnostne takse za novinarje, ki pokrivajo vrh EU. V društvu menijo, da se je ukrepu treba takoj postaviti po robu, v združenju pa, da ukrep finančno nagrajuje birokracijo.

Ljubljana. Društvo novinarjev Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Društvu novinarjev izražajo bojazen, da je belgijska varnostna taksa za novinarje za vrh EU v resnici namenjena bodisi omejevanju dostopa novinarjev bodisi želi Belgija na tak način nekaj zaslužiti. Zdaj se po njihovih besedah namreč zdi, kakor da bo moral novinar plačati vstopnico, da bo lahko poročal z dogodka, ki je v najvišjem javnem interesu, so navedli v odzivu za STA.

"Zasledovanje takšnih ciljev na takšen način bi bilo seveda nedopustno in v neskladju z demokratičnimi standardi zagotavljanja novinarske svobode in avtonomije," so poudarili.

Sprašujejo se, kaj je v ozadju uvedbe takse. Preverjanju istovetnosti novinarjev so namreč že vrsto let namenjeni utečeni akreditacijski postopki, novinarje ob vstopu v vse pomembnejše nacionalne in evropske institucije tudi sproti varnostno pregledujejo, tako kot tudi vse obiskovalce in zaposlene, so opozorili.

Po njihovem mnenju gre za prakso, ki ji doslej nismo bili priča in se ji je treba po robu postaviti takoj, preden dobi morebitne posnemovalce drugod po Evropi. V tej luči podpirajo tudi kritične odzive belgijskih kolegov in kolegov iz mednarodnega novinarskega združenja.

V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da je problem novinarska svoboda, saj se ta na tak način simbolično omejuje. Hkrati ukrep finančno nagrajuje birokracijo, so dodali v odzivu za STA.

"Posebej žalostno je to zaradi dejstva, ker so institucije EU sicer izjemno prijazne do novinarjev. Nobena mednarodna organizacija ni tako odprta za novinarje kot prav EU," je izpostavil član upravnega sveta združenja Tino Mamić. Ukrep bo po njegovi oceni še povečal že tako veliko ravnodušnost medijev do dogajanja v organih EU.

Belgija je uvedla varnostno takso 50 evrov na semester za novinarje, ki pokrivajo vrh EU. Plačati jo bodo sicer morali le novinarji, ki imajo stalno bivališče v Belgiji, ne pa tudi tisti, ki pridejo vrh pokrivat iz drugih držav. Novica sproža burne odzive. Belgijsko novinarsko združenje AGJPB in mednarodno novinarsko združenje API-IPA, ki varuje interese tujih dopisnikov v Bruslju, pozivata k odpravi ukrepa.

Tudi v Evropski komisiji takse ne podpirajo. Komisiji ta taksa ni všeč in sama takšnega ukrepa ne namerava uvesti, saj meni, da morajo imeti novinarji možnost, da svoje delo opravljajo v najboljših pogojih, je povedala govorka komisije Mina Andreeva. Vsakdo se lahko pri komisiji pritoži in v tem primeru bo pregledala skladnost belgijskega zakona z evropskim pravnim redom, je še dejala.

Ukrep je omenjen v dokumentu Sveta EU o postopkih za akreditacijo za vrh EU, ki bo 18. oktobra. Obvestilo z oznako "pomembno" se glasi: "Samo za predstavnike medijev, ki imajo belgijsko državljanstvo ali bivajo v Belgiji: prosim upoštevajte, da od 1. junija 2018 novi belgijski zakon predvideva 50 evrov takse za delodajalca vsakega posameznika za njegov varnostni pregled."