Turizem 11.7.2018 13:42

Z brkinsko kolesarsko karto po novih kolesarskih poteh

Pivka/Ilirska Bistrica, 11. julija - Občine Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica in Pivka, ki si delijo območje Brkinov, so izdale brkinsko kolesarsko karto. Ljubiteljem kolesarstva bo dostopna na vseh turističnih točkah oz. turističnih informacijskih centrih v štirih občinah, in predstavlja prvi skupni turistični produkt, povezan z Brkini, so sporočili z Občine Pivka.

Brkinka, Milanja in Katarina so imena treh izmed petnajst kolesarskih poti, med katerimi bodo lahko izbirali bolj in manj izkušeni kolesarji. Kolesarsko karta nosi ime S kolesom čez hribe in doline v Brkine.

Njena izdelava je bila pobuda študentov magistrskega študija geografije ljubljanske filozofske fakultete v iztekajočem se študijskem letu. Prav ti študenti so Brkine od blizu spoznali pred približno letom dni v okviru študijskega programa in pod vodstvom mentorice Irme Potočnik Slavič. Takrat so na območje prihajali zaradi projekta Partnersko kmetijstvo v Brkinih, po koncu svoje naloge pa so izrazili željo, da bi za Brkine "še kaj naredili". In tako je nastala brkinska kolesarska karta.

Predstavniki vseh štirih brkinskih občin, Parka Škocjanske jame, Parka vojaške zgodovine in Regijske razvojne agencije Zeleni kras so najprej poiskali primerne krožne kolesarske poti, nato so poti ter turistične ponudnike na njih povezovali, vse skupaj pa v zadnji fazi usklajevali še z oblikovalko Polono Meze in kartografom Iztokom Karižem.

S potmi so povezali številne naravne lepote in kulturno dediščino. Ponekod bosta kolesarje spremljala večinoma gmajna in kamen, na mnogih poteh voda, večinoma pa brkinska valovita pokrajina z lepimi razgledi v doline in na okoliške vrhove. Poleg glavnih turističnih točk v regiji, kot so Škocjanske jame in park vojaške zgodovine, grad Prem, Pivška presihajoča jezera ali Škratelj nova hiša, bodo pa na poteh tudi priložnosti za daljši postanek v naravi.

Na hrbtni strani karte so v slovenskem in angleškem jeziku opisani izhodišče in trasa vseh petnajst poti, dolžina, približno trajanje kolesarjenja, priporočen tip kolesa, kakovost vozne podlage in zahtevnost poti. Vsaka pot je opisana tudi z grafičnim prikazom višinskih razlik. Popestrili so jo tudi s fotografijami tipičnih motivov.

Dodatne informacije bodo kolesarji lahko dobili na turistično informacijskih centrih, oz. prodajnih mestih karte. Karto so izdali v nakladi 10.000 izvodov, naprodaj bo po ceni dveh evrov.