#družba 11.7.2018 10:43

Splavarska brv v Celju z mednarodnim priznanjem

Celje, 11. julija - Projekt Splavarske brvi, ki povezuje levi breg Savinje pri osrednji celjski knjižnici z mestnim parkom, je bil na razstavi Ride a Bike! Reclaim a City v Frankfurtu predstavljen kot eden od najboljših projektov mest, ki uvajajo rešitve trajnostne mobilnosti. Na razstavi je bilo sicer predstavljenih 28 projektov.

Celje.
Sneg v Celju, sprehajalci v parku, sprehod, most.
Foto: STA

Gre za projekte vzorčnih mest, ki najbolje uvajajo trajnostno mobilnost s poudarkom na transformaciji mestnih površin v kolesarjem prijazne urbane prostore. Hkrati je pri švicarski založbi Birkhauser izšla monografija, v kateri je prav tako predstavljena Splavarska brv, so sporočili s celjske občine.

Ta je Splavarsko brv zgradila leta 2014. Zaradi poplavne varnosti v porečju Savinje so staro, armirano betonsko brv zamenjali z novo konstrukcijo, ki s spodnjo ploskvijo sega nad višino stoletnih voda Savinje. Most je dolg skoraj 150 metrov in v enem loku premošča reko ter tudi Partizansko cesto, nato pa se v obliki vijačnice spusti na območje mestnega parka. Nosilna jeklena konstrukcija mostu je težka okoli 160 ton.

"Da se Splavarska brv postavlja ob bok najboljšim projektom v tujini, pa nam ne priznavajo samo poznavalci v Frankfurtu, temveč tudi številni turisti, ki se po ogledu starega mestnega jedra preko nje sprehodijo v mestni park," so navedli na celjski občini.

Ob tem so spomnili na smele načrte, da bi čez čas lahko pot skozi park nadaljevali tudi do 505 metrov dolgega visečega mostu v tibetanskem slogu, ki bi povezoval Miklavški hrib in grajski hrib pod Starim gradom.

Na podlagi idejne zasnove viseče brvi občina že pridobiva projektne pogoje nosilcev urejanja prostora, ki bodo podlaga za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo.

Na občini načrtujejo tudi ureditev t. i. doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta prek Splavarskega mostu do mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in prek visečega mostu na Stari Grad.

Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov, ureditev dostopnih poti okoli milijon evrov, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov.