#družba 10.7.2018 15:04

V Kopru preizkusili električna minibusa

Koper, 10. julija - V koprskem mestnem potniškem prometu bosta po današnji predstavitvi in testni vožnji do 31. avgusta na poletni liniji na relaciji Olmo-Žusterna-avtobusna postaja Koper poskusno vozila avtobusa na 100-odstotni električni pogon. Projekt, ki ga je omogočila Mestna občina Koper (MOK), je prvi tovrstni v Sloveniji.

Ljubljana.
Prometni pas rezerviran za avtobuse.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Novo izkušnjo z električnimi minibusi so danes predstavili na ploščadi pri upravi za pomorstvo in so se ga udeležili koprski župan Boris Popovič, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson in prokurist družbe K-us Marjan Kozel, so sporočili s koprske občine.

Gre za prvi tovrstni projekt v Sloveniji, ki ga bodo izvajali do konca avgusta. Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je namreč Arrivi in mestni občini omogočila testiranje dveh nizkopodnih električnih minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami. Podoben avtobus je že v vsakodnevni uporabi v mestu Göttingen v Nemčiji, v javni promet pa so ga vključili novembra lani.

S testno uporabo omenjenih avtobusov v Arrivi Dolenjska in Primorska pridobivajo novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želijo tudi v svojem voznem parku. Župan Popovič pa je ob tej priložnosti izrazil prepričanje, da bodo novo pridobitev uporabljali tako domačini kot turisti. Ob tem je izrazil željo, da se uporaba javnega prevoza razširi med čim večje število uporabnikov, s čimer bi zmanjšali avtomobilski promet v mestu in njegovi okolici ter tako prispevali k dvigu kakovosti življenja, so navedli na MOK.

Pri novih minibusih gre za 6,7 metra dolgi, ekološko čisti vozili brez emisij izpušnih plinov. Z vsakim minibusom se bo po koprskih ulicah lahko prevažalo do 27 potnikov, saj premoreta po 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide.