#družba 10.7.2018 14:23

V novomeški občini načrti za popolno pokritost s širokopasovnim omrežjem

Novo mesto, 10. julija - V Mestni občini Novo mesto bodo do leta 2020 približno tretjini občanov, ki te še ima, zagotovili priključitev na odprto širokopasovno omrežje elektronskih komunikacij naslednje generacije. Širitev tega omrežja z zmogljivostjo več kot 100 megabitov na sekundo bo opravil Telekom, na podeželju pa bodo to storili s pomočjo projekta RuNe.

Novo mesto.
Dolenjska, Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci povedal, da gre pri omenjenem omrežju za osnovno dobrino, ki jo mora občina zagotavljati občanom.

Novomeška občina je zato izdelala načrt, s katerim bo v prihodnjih dveh letih dosegla tovrstno popolno pokritost. To bodo na podeželju, kjer je manj zanimanja za tovrstno omrežje, dosegli s pomočjo evropskega projekta RuNe, na območjih večje koncentracije prebivalstva pa bo za to poskrbel Telekom, je še povedal Macedoni.

Skupaj naj bi šlo za približno 3200 priključkov, za 1600 na podeželju in v primestju ter za približno podobno število priključkov na bolj poseljenem in tržno zanimivejšem območju. Občani bodo morali izvajalcem plačati zgolj priključitev z ustreznim modemom. Predvidoma gre za znesek v višini 150 evrov za hišni priključek.

Po podatkih novomeške občinske uprave bodo prve informativne sestanke z občani pripravili že poleti. Jeseni bodo začeli projektiranje in nato gradnjo, ki jo bodo končali do konca prihodnjega leta. Pokriti nameravajo vse tudi najbolj oddaljene kraje, so dodali.

Projekt RuNe za zagotovitev odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, ki ga izvajajo s pomočjo zasebnega kapitala in evropskih kohezijskih sredstev, sicer poteka v 162 slovenskih občinah.