Podjetja 7.7.2018 7:10

Triglavski dom na Kredarici z osveženo podobo

Kredarica, 7. julija - Družba JUB bo v sodelovanju s Planinskim društvom Ljubljana - Matica prenovila najvišjo kočo v slovenskih gorah, Triglavski dom na Kredarici. Začetek del je bil načrtovan že za prejšnji petek, a zaradi slabih vremenskih razmer helikopter ni mogel poleteti. Tako bodo delavci s pleskanjem pročelja in notranjih prostorov koče začeli danes.

Kredarica.
Triglavski dom na Kredarici (2515 m).
Foto: Aljoša Rehar/STA

Pobuda za prenovo dotrajane planinske koče na Kredarici, ki jo upravlja Planinsko društvo Ljubljana - Matica, je prišla iz vrst zaposlenih v družbi JUB, ki kot ljubitelji slovenskih gora svoj prosti čas radi izkoristijo tudi za vzpone na razgledne točke v Julijskih Alpah. 20 zaposlenih bo tako v treh dneh prenovilo okoli 800 kvadratnih metrov lesenih in drugih zidnih površin koče.

V Planinskem društvu Ljubljana - Matica so prenove zaradi dotrajanosti objekta zelo veseli. "Verjamem, da navdušenje nad to akcijo z nami delijo tudi vsi ljubitelji planin, predvsem pa tisti, ki nas radi redno ali le občasno obiskujejo," je dejal predsednik društva Tomaž Willenpart in pojasnil, da ima koča že več kot stoletno zgodovino in da lahko hkrati nudi zavetje 300 obiskovalcem gora. Generalno pa ni bila prenovljena že od leta 1984.

Kot so sporočili iz družbe JUB, so sredstva za prenovo koče v okviru akcije Z JUBINI na vrh Slovenije prispevali tudi kupci, saj je JUB od vsakega prodanega izdelka iz družine JUBIN namenil lonček barve za prenovo koče na Kredarici. Dela so nameravali začeti že konec junija, a zaradi slabih vremenskih razmer helikopterski prevoz potrebnega materiala in orodij na Kredarico ni bil mogoč.