#družba 8.7.2018 9:00

Na Šmartinskem jezeru bo zaživela Zelena raziskovalnica

Celje, 8. julija - Kmetijsko ministrstvo je celjski občini odobrilo skoraj 21.000 evrov za ureditev Zelene raziskovalnice na prostem na Šmartinskem jezeru. V projektu, ki bo popestril turistično ponudbo ob jezeru, se je občina povezala z Zavodom Celeia Celje in kmetom Viktorjem Kranjcem, ki verjame, da inovativna podjetniška ideja lahko prispeva k razvoju podeželja.

Zelena raziskovalnica bo otrokom, domačim in tujim turistom ter domačinom na inovativen in preprost način omogočila, da bodo spoznavali raznoliko naravno okolje in njegov pomen za zdravo, kakovostno življenje. Projekt je ocenjen na nekaj manj kot 32.000 evrov, so sporočili s celjske občine.

Šmartinsko jezero je rekreacijska, športna in turistična točka, ki vsako leto privablja več obiskovalcev. Pred leti je celjska občina od cerkve Sv. Duha v Novi vasi do jezera zgradila pešpot s kolesarsko stezo, ob jezeru pa sprehajalne poti, tako da je Šmartinsko jezero privlačno za kolesarje, pohodnike, sprehajalce in družine.

Pri čolnarni Muzelj si je mogoče sposoditi čoln, kajak, sup in pedolin. Na območju ob pregradi, ki je predvideno za doživljajski center, sta zdaj otroško igrišče in kavarna.

Jezero s svojo deset kilometrov dolgo obalo ponuja veliko neizkoriščenih priložnosti tudi za zasebnike, zato so bili na občini veseli pobude domačina Viktorja Kranjca, ki je v svojem gozdu pripravljen postaviti raziskovalnico, na travniku pa igralnico.

Otroci bodo v gozdu s pomočjo zemljevida in raziskovalne knjižice na različnih lokacijah iskali živali in rastline, ki so značilne za to območje. Izvedeli bodo, kako pomembno je ohranjati biološko raznovrstnost na območju Šmartinskega jezera in kako lahko tudi sami, s svojim odgovornim ravnanjem, prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja zraka, zemlje in vode.

Viktor Kranjc bo Zeleno raziskovalnico začel urejati predvidoma letos jeseni, odprl pa naj bi jo maja ali junija prihodnje leto. Posebno pozornost bo namenil otrokom s posebnimi potrebami. Prepričan je, da projekt ne bo zanimiv samo za mlade družine z otroci, ampak tudi za organizirane šolske in vrtčevske skupine. Ker pričakuje turiste iz tujine, bo zeleno raziskovalnico opremil z navodili in gradivom v tujih jezikih.

Otroci bodo imeli na travniku ob jezeru na voljo še igralnico z naravnimi elementi, kjer bodo lahko preizkušali svoje sposobnosti in domišljijo, za vse obiskovalce pa bo zagotovo zanimiva stalna foto razstava z naslovom Šmartinsko jezero včeraj-danes-jutri, ki jo bodo pripravili mladi in starejši občani s tega območja.