Mediji 28.6.2018 10:48

Novi predsednik ZNP Matevž Tomšič, podpredsednik Jože Možina

Ljubljana, 28. junija - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je v sredo na občnem zboru izvolilo novega predsednika in podpredsednika združenja. Predsednik je postal publicist Matevž Tomšič, podpredsednik pa novinar Jože Možina, so danes sporočili iz ZNP.

Ljubljana, DZ. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Matevž Tomšič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Matevž Tomšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili, so novo vodstvo izbirali, ker je pred volitvami z mesta predsednika odstopil Tino Mamić, ki je kandidiral za poslanca v DZ na Listi novinarja Bojana Požarja.

Tomšič je sociolog, univerzitetni predavatelj in publicist. Doktoriral je leta 2002 na Fakulteti za družbene vede. Od leta 2008 pedagoško in raziskovalno deluje na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Poleg tega je angažiran tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu in na Fakulteti za medije v Ljubljani. Sam ali v soavtorstvu je napisal več deset znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih publikacijah. V različnih slovenskih medijih objavlja publicistične članke, ki obravnavajo stanje slovenske politike, demokracije, civilne družbe itd. Znan je tudi kot družbeni analitik, so navedli v ZNP.

Jože Možina je uveljavljen televizijski novinar, zgodovinar, ki je leta 2016 doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti, in avtor več dokumentarnih filmov. V mandatu 2006-2010 je bil direktor Televizije Slovenija. Med drugim je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za dokumentarni film o misijonarju Pedru Opeki.