22.6.2018 6:00

Mladi z akcijo Čista nula, čista vest sovrstnike opozarjajo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola

Ljubljana, 22. junija - S koncem šolskega leta se bodo danes in v soboto mladi ambasadorji zavoda Varna pot v okviru akcije Čista nula, čista vest podali po različnih prireditvah po Sloveniji, kjer bodo nagovarjali mlade, da naj ne vozijo pod vplivom alkohola ter jih informirali o posledicah takšne vožnje, so sporočili iz zavoda.

Ljubljana. Vožnja z avtom, voznik, volan, promet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vožnja z avtom, voznik, volan, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z akcijo želijo mlade spodbuditi k varni udeležbi v prometu, jih ozavestiti o posledicah vožnje pod vplivom alkohola in jih informirati o alternativnih načinih poti domov z zabave, kot je na primer vožnja domov s taksijem, treznim prijateljem, avtobusom ali s starši, so pojasnili na zavodu. V juniju se namreč začenja čas počitnic in poletnih zabav, na žalost pa tudi čas, ko mladi pogosteje posežejo po alkoholu in drugih prepovedanih substancah.

"Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedajo za volan pod vplivom alkohola," so zapisali na spletni strani akcije. Gre sicer za nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč, v katero se je pred nekaj leti vključeval tudi zavod, njihovi moderatorji pa so po nočnih lokalih mlade spodbujali, naj ne pijejo alkohola, če nameravajo voziti.

Danes bodo obiskali koncert po Tuševem teku barv in Šiško Open v Ljubljani, Dionizov petek na Vrhniki, veselico na Drenovem griču, Overlake 2018 v Velenju, Koncert za kon'c šole v Šmartnem ob Paki in veselico v Radovljici. V soboto se bodo podali še na štiri veselice, in sicer v Ljubljani na Viču, v Mokronogu, Blagovici in na Dolskem.

Poudarili so še, da bodo mobilne patrulje poleg prireditev obiskale tudi točke, kjer se mladi zbirajo in uživajo alkoholne pijače.

Sicer je tudi ministrstvo za zdravje v ponedeljek začelo z akcijo s sloganom Ko žuram, ne furam!, s katero želi mlade opomniti, naj ne sedajo za volan opiti, temveč poskrbijo za varen prevoz domov. V okviru enomesečne preventivne akcije bodo dijake in študente na Facebook strani Slovenija piha 0,0 povprašali, kam se bodo poleti odpravili na zabave in prireditve, kako se bodo zabavali ter kako bodo poskrbeli za varno pot domov. Zadnji dan akcije, 18. julija, bodo deset mladih, ki bodo sodelovali v akciji, nagradili z zvočniki.

Agencija za varnost prometa pa je v sodelovanju s policijo in drugimi organizacijami v ponedeljek začela še nacionalno preventivno akcijo z naslovom Hitrost. Prehitra vožnja je namreč najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, poleti pa je potrebna še dodatna previdnost na cesti. Akcija bo potekala do nedelje, ponovili pa jo bodo še avgusta.