Startupi 21.6.2018 16:34

Zmagovalec mednarodnega tekmovanja PowerUp! je estonski Zubax

Ljubljana, 21. junija - Zmagovalec letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp! za startupe s področja trajnostne energije je Zubax iz Estonije, ki je na torkovem finalu v Pragi prepričal z energetsko učinkovitimi krmilniki elektromotorjev za letala. Drugo mesto je zasedla ekipa Wellparko iz Litve, tretje pa Češka ekipa Neuron Soundware, so sporočili organizatorji.

Češka, Praga. Zmagovalci letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp! za startupe s področja trajnostne energije. Foto: PowerUp!

Češka, Praga.
Zmagovalci letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp! za startupe s področja trajnostne energije.
Foto: PowerUp!

Češka, Praga. Zmagovalci letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp! za startupe s področja trajnostne energije. Foto: PowerUp!

Češka, Praga.
Zmagovalci letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp! za startupe s področja trajnostne energije.
Foto: PowerUp!

Med velikim finalom v Pragi je svoje rešitve predstavilo 15 startupov, ki so zmagali na državnih finalih na Madžarskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turčiji, Ukrajini, Estoniji, Romuniji, Bolgariji, na Hrvaškem in v Grčiji.

Zmagovalna rešitev ekipe Zubax so 10 odstotkov bolj energetsko učinkoviti krmilniki elektromotorjev za uporabo v letalstvu. S pomočjo te tehnologije lahko električna vozila, predvsem letala, potujejo dlje, ob tem pa trošijo manj energije iz baterije. S tem zmanjšajo eno izmed največjih ovir pri splošni elektrifikaciji različnih vrst vozil, so zapisali organizatorji.

Zmagovalna ekipa Zubax je za nagrado prejela 30.000 evrov in povabilo v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway. Drugouvrščena ekipa je dobila 10.000 evrov, tretjeuvrščeni pa je pripadlo 5000 evrov nagrade.

InnoEnergy je po besedah prvega moža InnoEnergy Central Europe in predsednika žirije Jakuba Milerja v sedmih letih delovanja investiral v inovativne projekte v skupni višini dveh milijard evrov. S pomočjo njihove podpore je do sedaj na trg vstopilo 80 produktov.

PowerUp! je največje tekmovanje za startupe s področja trajnostne energije, ki ga organizira eden vodilnih evropskih podjetniških pospeševalnikov na tem področju InnoEnergy.

PowerUp! v primerjavi drugimi tekmovanji za startupe izstopa predvsem zaradi bootcampov. Kandidati so se pred velikim finalom namreč dva dni posvečali preverjanju svojih poslovnih modelov in izboljševanju svojih veščin nastopanja.

Osrednji temi letošnjega četrtega tekmovanja sta energija in čista tehnologija, startupi pa so lahko prijavili tudi rešitve na področjih mobilnosti, kibernetske varnosti in pametnih mest ter tehnologij za omejevanje izpustov škodljivih prašnih delcev, ob pogoju, da imajo že dodelan prototip in zbrano ekipo.